Wat maakt de rog, verkozen tot de ‘Vis van het jaar’, zo lekker? “Van een rog kan je bijna alles gebruiken”
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) stelde dinsdag de rog voor als vis van het jaar 2021. De rog volgt dus de pladijs op, die vorig jaar tot vis van het jaar werd gekozen. Wij gingen op zoek naar wat de rog zo’n bijzondere vis maakt.
Het was Vlaams minister van Visserij en Voeding Hilde Crevits (CD&V) die dinsdagochtend de vis van het jaar bekend maakte in de Cierk in de Oostendse vismijn. Elk jaar zet VLAM een andere vis in de schijnwerpers waarmee men de verscheidenheid van de vangst die onze Vlaamse vissers aan land brengen illustreert. Het is ondertussen de 33ste keer dat er een vis van het jaar gekozen wordt. Vorig jaar was dat de pladijs, dit jaar koos VLAM voor de rog, die de top drie sluit van de meest aangevoerde vissoorten in Vlaanderen, na tong en pladijs.
De aanvoer in de Belgische visserij bedraagt ongeveer 1.400 ton per jaar. Voor een kilogram betaalde je vorig jaar slechts 1,75 euro, het gevolg van de coronacrisis. Ondertussen liggen de lage prijzen van de vis alweer achter ons en is de markt gestabiliseerd. Aan de vistrap betaal je vandaag voor een kilogram gekuist roggevlees 8 euro.
Blonde rog
“De rog is terecht de vis van het jaar”, vindt verkoopster Christelle Dewaele van de O.191 Romy. “Vooral mensen van de kust kennen het visje wel. Bij mensen uit het binnenland merken we dat we wat extra uitleg moeten geven over de bereidwijze en welke soort vis het precies is.”
Bolletjes achter wangen van de rog zijn het fijnste van het fijnste
“Ook de bollen die achter de wangen zitten van de rog zijn eetbaar”, pikt Christine Van de Wynckel, visverkoopster in de vismijn, in. “Dat is het fijnste van het fijnste van de vis. Je kan ze klaarmaken zoals je stoofvlees klaarmaakt en ze hebben een vaste structuur. De rog mag wel eens in de spotlights staan, want het is een lekker visje.”
“In de Noordzee alleen al leven er twaalf verschillende soorten rog”, vertelt ILVO-onderzoeker Heleen Lenoir. “De rog is een traag groeiende vissoort, wat ze dan weer gevoelig maakt voor de visserijdruk. Daardoor zijn sommige rogsoorten bedreigt. Anderen doen het dan weer zeer goed, zoals de stekelrog. Sinds 2021 engageren de Vlaamse vissers zich om enkel de stekelrog, de gevlekte rog en de blonde rog aan land te brengen.”
Hazelnootboter
Chef Nick Wallaeys van brasserie Henry vindt de rog een leuke vissoort om mee te werken. “De rog wordt meestal klaargemaakt met hazelnootboter en kappertjes, maar je kan er zoveel meer mee doen”, weet Nick. “Je kan het stomen, maar ook in de oven klaarmaken. Wij laten ze geregeld in filets binnenkomen omdat roggevlees nogal een delicate vis is. Dat komt door het kraakbeen in het midden. Na een dag geeft de vis een special geur vrij en die geur kan je elimineren door het kraakbeen eruit te halen. Daarnaast is het een vis waarvan je amper iets moet weggooien. Je hebt enerzijds het vlees, maar anderzijds wordt er van de staart dan weer bouillon gemaakt. Of de rog een terechte vis van het jaar is? Dat vind ik wel. De rog is door de vleesstructuur een vis die toegankelijk is voor mensen die normaal gezien geen vis eten, een beetje zoals lotte.”
Gratis recepten
VLAM maakte voor de gelegenheid een receptenfolder, uitgewerkt door chef en culinaire inspirator Ilse D’hooge. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en de visventers. Rog is echter nog niet bij alle Vlamingen bekend. Het wordt vooral in speciaalzaken (45 procent) en op de markten (29 procent) verkocht. VLAM wil lokale producten meer onder de aandacht brengen en de verkiezing van de vis van het jaar sluit daar perfect bij aan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier