Warme maaltijden op school zijn verboden, behalve in De Taalkoffer in Komen

© SR
© SR
Redactie KW

Op en top Belgisch! Zo wordt de unieke situatie in het al even unieke Vlaamse schooltje in Komen beschreven. Als enige Vlaamse school in Wallonië gelden in De Taalkoffer andere coronamaatregelen, waardoor een uiterst bizarre situatie is ontstaan. Onbegrijpelijk volgens de Komenaars, een detail volgens het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Het was een harde klap voor zowel ouders als de scholen zelf toen het Waalse Ministerie van Onderwijs besloot om het geven van warme maaltijden op school te verbieden. In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus wordt alles op alles gezet om de dreiging zo laag mogelijk te houden en de eetplaatsen blijken een hotspot te zijn voor de overdracht van Covid-19.

De schoolkantines aan de andere kant van de taalgrens gingen dicht en heel wat scholen werden geconfronteerd met een logistieke uitdaging. Directies wilden geen enkele leerling met een lege maag op de schoolbanken zien verschijnen. Lunchboxen, voorverpakte belegde broodjes of koude alternatieven drongen zich op en kosten werden gemaakt.

De scholengemeenschap van Komen-Waasten maakte hierdoor eveneens kennis met een situatie, uniek in ons land. De Taalkoffer, de enige Nederlandstalige school in Wallonië, valt onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid. Die overheid besloot om het serveren van warme maaltijden wel degelijk toe te laten in scholen. Hoewel de overige onderwijsinstellingen in de gemeente dus de duimschroeven moeten aanspannen is het voor De Taalkoffer ‘business as usual’.

Deksel op de neus

De directieleden van de Franstalige scholen trokken met hun grieven naar zowel de burgemeester als de onderwijsminister maar kregen daar nagenoeg meteen het deksel op de neus.

“De situatie zoals ze zich vandaag in Komen voordoet, is typerend voor het federale systeem van België” klinkt het bij een misnoegde burgemeester Alice Leeuwerck. “Geen enkele andere gemeente in het land moet rekening houden met twee verschillende overheden. In Komen-Waasten is het schering en inslag.”

“De Taalkoffer valt onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid en dus zijn de Vlaamse regels er van toepassing. Net om de hoek, bij de andere scholen, gelden dan weer de regels van de Waalse overheid en die zijn heel wat strenger. De inwoners en scholen zelf zijn boos maar wij staan met de rug tegen de muur. Dit is geen gemeentelijke bevoegdheid en we moeten ons dan ook schikken naar deze erg aparte situatie. Het wordt op die manier erg moeilijk om het nog uitgelegd te krijgen aan de bevolking.”

Op het kabinet van Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts is men op de hoogte van de situatie, al relativeren ze het geheel. “Uiteindelijk is dit niet meer dan een detail” klinkt het daar. “Globaal gezien zitten zowel de Vlaamse als Waalse regering op dezelfde lijn wanneer we spreken over het bestrijden van het coronavirus. Alleen is onderwijs nu eenmaal een gewestelijke bevoegdheid en zijn we ook niet meteen van plan dit uit handen te geven.”

Protocollen opgesteld

“Onze virologen zijn van mening dat gezond en veilig eten in schoolkantines perfect mogelijk is. Hun Waalse collega’s denken daar anders over. We hebben protocollen opgesteld om kinderen te kunnen laten genieten van een warme maaltijd. Voor heel wat kinderen, die leven in precaire situaties, is de maaltijd op school de enige warme maaltijd die ze krijgen. Hen dit afnemen zou dramatische gevolgen hebben en in Vlaanderen kunnen we dit niet aanvaarden. De situatie in Komen-Waasten is erg uitzonderlijk en kan absoluut niet worden veralgemeend.”

Bij basisschool De Taalkoffer wenste niemand te reageren. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier