Waregem bouwt vijf studio’s voor daklozen in Molenstraat
Het stadsbestuur laat volgend jaar vijf studio’s voor de opvang van daklozen bouwen in de Molenstraat. Daarvoor wijken vier huisjes die allemaal al in het bezit zijn van Waregem. “Niet dat we onder de voet worden gelopen door de dakloze medemens, maar we kunnen de problematiek ook niet zomaar naast ons neerleggen”, vertelt schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Joost Kerkhove (CD&V).
Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier daklozen in West-Vlaanderen. p>
Cijfers van dit jaar zijn nog niet beschikbaar, van 2016 zijn die er wel. Ze leren ons dat er toen achttien dakloze mannen werden opgevangen in het crisisopvangcentrum en dat het Welzijnshuis zich ook ontfermde over vijf jongvolwassenen zonder een dak boven het hoofd. “Daarenboven openden we achttien dossiers voor verblijven in onze doorgangswoningen: alleenstaande personen, maar in meerdere gevallen ook gezinnen”, vertelt hoofdmaatschappelijk werkster Els Degraeve. “Meestal gaat het om een opvang van enkele maanden, maar voor mensen van wie het huis door een zware brand onbewoonbaar raakte kan die termijn natuurlijk oplopen.”
Andere problemen
Van zodra een dakloze persoon zich in het Welzijnshuis aanbiedt, wordt nagegaan of de Waregemse OCMW-diensten bevoegd zijn. “Als dat zo is, leidt dat niet noodzakelijk tot opvang in een van onze woningen. Soms kunnen de betrokkenen tijdelijk bij familie terecht of moeten ze eerst werken aan bepaalde problemen, bijvoorbeeld een verslaving”, aldus nog Els Degraeve.
Vanaf eind 2018 of begin 2019 zullen er ook daklozen terechtkomen in vijf nieuwe studio’s in de Molenstraat. “Met die bouwplannen hebben we geanticipeerd op het verlies van een aantal woongelegenheden in de Keukeldam, die door de eigenaar aan een projectontwikkelaar werden verkocht”, geeft schepen Joost Kerkhove aan.
Alle Waregemse architecten kregen de kans om zich kandidaat te stellen voor het ontwerp en de keuze viel op Nuno Pinto, een stadsgenoot met Portugese roots. “Dat maakt het plaatje van de perfecte integratie compleet”, lacht Joost, “maar denk nu niet dat we uitsluitend voor Nuno kozen vanwege zijn vreemde afkomst. Zijn concept is bijzonder goed doordacht en uitgewerkt. De gevel zal complementair zijn aan het uitzicht van de Molenstraat, die na de realisatie van andere projecten zoals de bouw van de Senior Homes volledig wordt heraangelegd. Het gebouw krijgt een redelijk anonieme aanblik, want we willen niet stigmatiseren.”
Inrichting is ‘basic’
Het OCMW is bouwheer en werkt een en ander uit in samenwerking met het Lokaal Opvanginitiatief (LOI). “Enkele studio’s krijgen twee slaapkamers zodat we ook gezinnen kunnen opvangen. De inrichting zal basic zijn, want dit wordt natuurlijk voor niemand een definitieve oplossing.”
Het project kost de stad 560.000 euro. Eerst moeten de vier rijhuisjes die er nu nog staan, en allemaal eigendom zijn van de stad, worden gesloopt. “Ze staan nog niet allemaal leeg, maar de betrokken bewoners weten dat het huurcontract ten einde loopt en kunnen met de steun van het RSVK op zoek naar een nieuwe woonst.”
Waregem stelt ook twee van zijn woongelegenheden ter beschikking van het regio-initiatief W13 voor de opvang van daklozen. “Zo kunnen de dertien betrokken gemeenten elkaar indien nodig direct uit de nood helpen. Voor nachtopvang verwijzen we door naar Kortrijk, want dat bieden we zelf niet aan. Maar het aantal daklozen dat wij moeten opvangen ligt dan ook veel lager dan wat de grootsteden te verwerken krijgen”, sluit schepen Kerkhove af.
Dossier daklozen in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier