Wakker voor Vrede laat niemand los
Veel dorpen en steden worden in deze donkere periode opgelicht met kerstverlichting. In Langemark gaan de vrijwilligers van Wakker voor Vrede nog een stap verder. Aan de kerk plaatsen ze nieuwe zuilen, die het woord vrede in twaalf talen doen oplichten. Daarnaast verkochten ze al meer dan 6.000 #iklaatjenietlos-kaartjes in heel Vlaanderen om kwetsbare jongeren te steunen.
Dertien vredeswakes, een poppyflashmob, het warmste café, vredeseducatie in basisscholen en een slotapotheose van 24 uur vredesactiviteiten in Langemark: het aantal Wakker voor Vrede- acties tijdens de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog oogde indrukwekkend.
“Tot vandaag blijft die periode nazinderen bij veel mensen. Voor mij blijft een van de allermooiste en memorabele momenten een getuigenis rond verzoening van twee jongeren uit Israël en Palestina in de kerk van Langemark”, zegt coördinator Peter Peene.
Wakker voor Vrede engageert zich sinds vorig jaar met andere vrijwilligers en besturen voor het nieuwe platform Westhoek-Vredeshoek. “Het ultieme doel bestaat erin om van elke Westhoekbewoner een vredesambassadeur te maken. Het platform wou dit jaar verschillende sensibiliserende initiatieven uitwerken rond vrede, maar dan kwam corona.”
Opbrengst voor TEJO
“Daardoor leidt ook Wakker voor Vrede een sluimerend bestaan. Precies een waakvlammetje, dat elk moment opnieuw kan aangewakkerd worden. Een maand geleden bijvoorbeeld, toen we startten met de verkoop van #iklaatjenietlos-kaartjes, die ontworpen zijn door illustratoren uit de streek.”
Wakker voor Vrede neemt de oproep van Dirk De Wachter ter harte met het kaartjesproject #iklaatjenietlos. Schrijf je mee? Bestel kaartjes tegen 2,5 euro per set van 5. Mail peene.peter@skynet.be. T.v.v. TEJO.
Geplaatst door Wakker voor vrede op Woensdag 2 december 2020
“We hebben er al 6.500 verkocht aan mensen uit heel Vlaanderen, die ze sturen naar een buur, vriend, oma, kleinzoon op kot, cafébaas of zorgverlener. We hebben meer dan ooit nood aan warme nabijheid en verbondenheid. De opbrengst gaat naar TEJO, een vrijwilligersorganisatie die laagdrempelige therapeutische ondersteuning biedt aan jongeren. We hebben nog een aanbod van elf verschillende soorten kaartjes en als het moet, drukken we er nog bij.”
Vrede in twaalf talen
Ook in het straatbeeld wordt Wakker voor Vrede weer zichtbaar: Annemie Claerhout maakte drie vredeszuilen in het atelier van haar man Jan Vanden Berghe. De zuilen staan aan de kerk van Langemark, waar de vredeswakes vijf jaar georganiseerd werden.
“Op de zuilen wordt het woord vrede opgelicht in twaalf talen, omdat onze landelijke gemeente uitzonderlijk veel nieuwkomers telt. Denk maar aan de honderden bewoners van het asielcentrum en heel wat Poolse en Roemeense seizoensarbeiders die hier blijven wonen.”
“Door de verlichting lijken de zuilen op een vredesvuurtoren, een eerbetoon voor al wie zich in dit moeilijk jaar inzet voor hun medemens.” Passanten kunnen ter plaatse een vredeswens neerpennen op een vredesduif en deze in de kerstbomen hangen bij de vredeszuilen.
De zuilen blijven staan tot half januari. “Maar we dromen van een vergelijkbaar permanent vredesteken.” (TP)
Een kaartenset kost 2,5 euro, exclusief verzendingskosten, en kan besteld worden via peene.peter@skynet.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier