“Waarom maakt men daar nu zo’n drama van?”: rechter buigt zich opnieuw over uitkijktoren van Mesen na klacht over inkijk

Links burgemeester Sandy Evrard en rechts Bart Bronders, de advocaat van het gezin dat onder de kerktoren in Mesen woont. © Collage TP
Redactie KW

Na een klacht van een gezin over inkijk sloot de vrederechter het nieuwe uitkijkpunt bovenaan de kerktoren van ’s lands kleinste stad op zondag, maar het stadsbestuur trok woensdagochtend met een petitie richting rechtbank. “Laat ons redelijk blijven.”

De kerktoren van Mesen, de kleinste stad van het land, staat dit jaar in het oog van de belangstelling na een klacht over inkijk door een gezin dat onderaan de toren woont. “Bezoekers van het uitkijkplatform die roepen wanneer je na het werk thuiskomt. Die met verrekijkers de inhoud van je bord bestuderen. Die je minderjarige dochter nafluiten wanneer ze in bikini door de tuin loopt.” Het is volgens hun advocaat Bart Bronders een greep uit hinderlijke incidenten waarmee zijn cliënten de laatste twee jaar geconfronteerd werden.

Met steun van Vlaanderen en de provincie, die gratis Horizon-uitkijkpunten in West-Vlaanderen subsidieert om het toerisme te stimuleren, tastte Mesen diep in de buidel voor verstevigingen aan hun dikkop, zoals de koepelvormige top van de Sint-Niklaaskerk in de volksmond genoemd wordt. Na onverwachte vertragingen in de werken en een verdubbeling van de kostprijs opende het nieuwe uitkijkplatform uiteindelijk op 1 april 2022. “Dankzij dit zicht van 360 graden kan je hier kijken van de IJzertoren in Diksmuide tot de torens van Rijsel”, verklaarde Mesens burgemeester Sandy Evrard (MLM) toen. Er werd reclame gemaakt om extra toeristen te halen naar de nieuwste attractie die 214 trappen telt en 39 meter meet.

Petitie

Het naburig gezin kon deze extra bezoekers allerminst waarderen. Via de vrederechter bekwamen ze begin dit jaar een sluiting van het uitkijkpunt op zondag, waartegen het stadsbestuur beroep aantekende en de rechter in Ieper woensdag een petitie voorlegde waaruit moet blijken dat de hele stad achter hun dikkop staat.

“Er zijn nog omwonenden, maar zij maken geen gewag van inkijk”, pleitte de advocate voor de stad Mesen. “De tegenpartij vroeg een sluiting op zondag. Natuurlijk maken bezoekers in het weekend hun uitstap. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze Mesen dan links laten liggen. Het publiek belang moet boven het privaat belang staan. Dit uitkijkpunt is bedoeld om ver te kijken, niet in een tuin onderaan de toren. Er is geen sprake van bovenmatige burenhinder. De ouders betrekken hun kinderen in dit verhaal. Ik denk dat de kinderen vooral afzien van het feit dat hun ouders hele dagen hiermee bezig zijn. Het is een idee-fixe geworden voor deze mensen. Ze moeten dit nu loslaten. Als je onder de kerktoren van een stad gaat wonen, moet je dan niet klagen. We raden aan om op de buiten te gaan wonen.”

“Het is zeer belangrijk voor mijn cliënten die zich steeds redelijk toonden in dit dossier, om toch een dag in de week een rustmoment te hebben, waarbij ze op elk ogenblik gebruik kunnen maken van hun tuin en woning zonder constant het gevoel te hebben bekeken en beoordeeld te worden. Ik denk niet dat dit schade toebrengt aan het beleid van de stad Mesen”, aldus advocaat Bart Bronders. “De kerktoren is nog altijd zes dagen per week toegankelijk en trekt nog altijd mensen aan die het zicht kunnen bewonderen.”

“Waarom zo’n drama?”

“Spijtig dat er een petitie is ingezet, wellicht door het bestuur zelf. Maar goed, we leven in een rechtstaat. Het is niet de meerderheid die beslist. We hebben het recht aan onze zijde. Als de belangen van bepaalde mensen in het gedrang komen, dan moet de rechter daarover oordelen. De vrederechter is destijds ter plaatse geweest, heeft gezien dat er gevaarlijke toestanden mogelijk zijn, en vastgesteld dat er een impact is op mijn cliënten op vlak van hinder en inkijk. Wij vragen de bevestiging van het vonnis van de vrederechter, die zeer wijs en menselijk heeft geoordeeld: een sluiting op zondag en op andere dagen een sluiting op een redelijk uur zodat mijn cliënten ’s avonds rustig in de tuin kunnen zitten. Ik weet niet waarom men daar nu zo’n drama van maakt.”

Nieuw vonnis

De rechtbank spreekt een nieuw vonnis uit op 24 juli. “Een aantal schriftelijk ingediende argumenten kwamen niet woordelijk aan bod in de rechtbank”, reageerde Evrard, die de pleidooien bijwoonde. “Wij zijn altijd bereid tot een compromis, maar laat ons redelijk blijven. Een sluiting op zondag is zeer slecht voor onze stad en het toerisme. Die kerk staat er al een eeuw, die mensen zijn er pas later komen wonen. Een sluitingsdag op een maandag is voor ons geen probleem.”

Bij het buiten stappen uit het gerechtsgebouw bleef de sfeer best gemoedelijk tussen Evrard en Bronders. “Als dit voorbij is, gaan we eens een pint pakken.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier