Vzw De Nachtlichtjes organiseert jaarlijks feestweekend: “Opbrengst integraal naar Kom op tegen Kanker”

De Nachlichtjes fietsen dit jaar voor de tiende keer mee met de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. © gf
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Vzw De Nachtlichtjes organiseert in het weekend van 27 en 28 april haar jaarlijkse feestweekend. Met de opbrengst schrijven ze opnieuw twee teams in voor de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Dit jaar fietsen ze al voor de tiende keer mee.

“Onze vereniging is opgericht in 2013, na het overlijden van een goede vriendin”, vertelt voorzitter Kurt Goeminne. “Zij zat zowel in de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Vichte als in het Harmonieorkest Beveren-Leie. In juni 2013 moesten we afscheid van haar nemen, na een korte strijd tegen borstkanker. Ze stierf negen maanden na de diagnose. Tijdens haar ziekte speelde ze al met het idee om iets te doen ten voordele van Kom op tegen Kanker, over de grenzen van beide muziekverenigingen. Kort na haar overlijden werden ‘De Nachtlichtjes’ opgericht”, vertelt Kurt, die zelf trompet speelt in de fanfare Sint Cecilia.

“De vereniging telt op dit moment ongeveer vijftien leden. Vroeger waren dat muzikanten van beide muziekverenigingen. Tegenwoordig zijn de meeste leden muzikant bij Sint Cecilia Vichte of hebben ze een connectie met onze muziekvereniging.”

1000 km fietsen

“In 2013 wou ze heel graag meefietsen met de 1000 km voor Kom op tegen Kanker, maar was daar helaas niet meer toe in staat. Daarom besloten wij om het in haar plaats te doen, ter nagedachtenis. In 2014 deden we voor de eerste keer mee. We konden twee teams inschrijven van acht fietsers. Tijdens het vierdaagse evenement fietst elk lid van het team 125 km vanuit Mechelen”, legt Kurt uit.

Voor elk team moet er 5.500 euro startgeld neergelegd worden. “Om dat te kunnen bekostigen, organiseren we elk jaar verschillende initiatieven om minstens twee teams te kunnen inschrijven. Er zijn ook al edities geweest waarin er drie of vier teams op naam van De Nachtlichtjes meefietsten. Dit jaar is het al de tiende keer dat we meefietsen met de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Het is ondertussen een traditie geworden.”

Feestweekend

“In 2014 organiseerden we voor het eerst onze jaarlijkse familiewandeling. Enkel in 2020 kon het niet doorgaan door de coronapandemie. Het is jarenlang een groot succes geweest, met op sommige edities zelfs meer dan 700 fanatieke wandelaars. De laatste jaren merken we dat het enthousiasme wat geminderd is, dus besloten we het over een andere boeg te gooien en er een feestweekend van te maken. We organiseren verschillende activiteiten, om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken”, vertelt Kurt.

(lees verder onder de foto)

Dit jaar slaan de Nachtlichtjes al voor de derde keer de handen in elkaar met de organisatie van de Schaliënhofloop. Op zaterdagnamiddag kunnen enthousiastelingen zich van hun sportiefste kant laten zien. De lopers kunnen kiezen tussen een afstand van 2,5, 5 of 10 km doorheen de Schaliënhofwijk in Vichte. Ook de kleinsten zijn welkom voor de jeugdreeksen. Elk kind krijgt een medaille en prijs.

Op zaterdagavond wordt voor de tweede keer de ‘Nachtlichtjesquiz’ georganiseerd. “Vorig jaar was de quiz een groot succes en ook dit jaar gaan de inschrijvingen snel. Wie nog wil meedoen, wacht best niet te lang om zich in te schrijven. Er zijn heel mooie prijzen te winnen, zoals laptopcases en naturapakketten”, legt Kurt uit. “Bovendien zijn er heel het weekend lotjes te verkrijgen voor de tombola. Iedereen heeft sowieso prijs en de hoofdprijs dit jaar is een ballonvaart”, vult hij aan.

“Op zondag organiseren we onze vertrouwde familiewandeling van 5 km in en rond Vichte. De route is volledig uitgestippeld met bordjes. Starten kan vanaf 9 uur ‘s ochtends tot 12 uur ‘s middags”, vertelt Kurt. “Zondag hebben we ook een primeur. We organiseren voor het eerst een frietjes-kaarting. Iedereen is welkom om een leuke voormiddag te beleven met vrienden tijdens een potje kaarten met een hapje en een drankje.”

Chocoladebeertjes

“Naast onze jaarlijkse evenementen, verkopen we al een aantal jaar chocoladebeertjes. Ook daarvan gaat elke cent naar het goede doel”, vertelt Kurt. “We helpen soms ook een handje tijdens activiteiten van andere verenigingen, waarvoor we een kleine vergoeding krijgen. Daarmee proberen we ook doorheen het jaar af en toe een schenking te doen aan Kom op tegen Kanker.”

Inschrijven kan via denachtlichtjesvzw@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier