VZW Boven De Wolken slaakt een noodkreet: TV-debuut in Thuis en crowdfunding om te overleven
Vanaf vandaag zal Boven De Wolken een acte de présence maken in Vlaanderens (tweede?) favoriete soap. De vzw zal opduiken in een verhaallijn waarin de Thuis-personages Christine en Adil hun ongeboren baby verliezen. Hun werking zal uitgebreid aan bod komen. Het gastoptreden is een heuse stunt in het kader van hun ‘overlevingscampagne’. “Sinds het begin van 2021 lopen we al tegen een verlies van 150.000 euro aan. We halen waarschijnlijk het einde van het jaar niet”, vertelt medeoprichtster Anneleen Fransen.
SMS-actie en crowdfunding
De coronacrisis zorgde voor een zware terugval in fondsen. “Door het wegvallen van de grote media-aandacht van bijvoorbeeld De Warmste Week zien we vandaag een mogelijk einde van het voortbestaan van onze vzw.” Om dat niet te laten gebeuren lanceren ze de crowdfundingcampagne ‘RED Boven De Wolken’. De organisatie hoopt hiermee minstens 500.000 euro op te halen.
Help dit mooie initiatief te overleven, zodat zij nog duizenden sterrenouders een houvast kunnen geven in de zwartste periode van hun leven. Tot eind september kun je via sms een gift doen: stuur BDW naar 4330 en doneer zo 1 euro. Wil je een grotere schenking doen? Dan kan dat via deze website. www.redbovendewolken.be
Geen subsidies
De organisatie ontvangt geen subsidies en is dus volledig afhankelijk van giften en inzamelacties. Onbegrijpelijk, vindt Anneleen. “Eind juni werden we als experts aan het woord gelaten in het Vlaams Parlement voor het voorstel voor een wetswijziging inzake ouders die een kind verliezen. Door de medische wereld kregen we daar erkenning over hoe waardevol en onmisbaar we zijn. Elk ziekenhuis in Vlaanderen werkt met ons samen en biedt onze diensten aan. En toch krijgen we 0,0 steun vanuit de politiek, we kunnen zelfs geen fiscale attesten aanvragen omdat we buiten alle categorieën vallen.”
Stijgende vraag
Sinds hun ontstaan in 2016 tot en met mei 2021 fotografeerden de vrijwilligers van Boven De Wolken 512 overleden kinderen in West-Vlaanderen. Het aantal stijgt elk jaar exponentieel. “Dat komt omdat het onderwerp verdwijnt uit de taboesfeer. Gelukkig! Maar dat betekent wel dat we zo’n 100 aanvragen per maand krijgen, dus dat begint stilaan onhaalbaar te worden”, klinkt het.
In heel Vlaanderen staat de teller tot nu toe op ruim 3.300 fotoreportages, en sinds kort zijn ze ook actief in Wallonië. Dit alles wordt bereikt met slechts vijf vaste werkkrachten en een 300-tal vrijwilligers. Om hun werking te bekostigen hebben ze 450.000 euro per jaar nodig.
Voor wie niet helemaal mee is: Boven De Wolken is een Oostendse vzw die volledig gratis fotoreportages maakt van sterrenkinderen. Met die tastbare herinneringen willen de oprichters Anneleen Fransen en Sharon Geirnaert ouders die hun baby hebben verloren een duwtje in de rug geven. Lees hier meer over hun werking en voorbije acties.
Gratis voor de ouders
“De helft daarvan gaat naar de lonen van de vijf personeelsleden. De vrijwilligers zetten zich volledig gratis in, maar wij moeten natuurlijk wel hun onkosten vergoeden. Jaarlijks gaat dus de andere helft van ons budget naar verzekering van oa. het fotomateriaal, de kilometervergoeding, informatiedrukwerk, verjaardagkaartjes voor de overleden kinderen, postzegels, vormingen en andere onkosten. We hebben het laatste jaar elke cent omgedraaid en bespaard waar we konden, maar het geld is gewoon op”, verduidelijkt Anneleen.
Door de coronacrisis viel de Warmste Week weg, die elk jaar voor ruim 70 procent van hun benodigde budget instaat. De giften van bedrijven halveerden, die van de particulieren bleven stabiel, maar zijn helaas lang niet toereikend. Het resultaat is een negatieve balans van 150.000 euro in acht maanden tijd. (lees verder onder de foto)
Duizenden verhalen
De vele getuigenissen online liegen niet: Boven De Wolken doet méér dan enkele foto’s nemen. Ze begeleiden gezinnen op het moeilijkste moment van hun leven. De dankbaarheid is steeds heel groot. We vroegen Anneleen om één van de mooiste verhalen te vertellen: “De mama van Hailey had haar dochter niet gezien bij de geboorte. De angst overheerste, haar dochter was geboren op 20 weken en ze wist niet wat ze kon verwachten. Ik stelde voor dat ze in een aparte ruimte zou toekijken terwijl ik de foto’s nam, zodat ze de confrontatie niet moest aangaan maar toch het moment kon meemaken. Ik wandelde de kamer binnen waar ik de reportage zou doen, met Hailey in mijn armen. Ik legde ze neer op het bed en begon er wat tegen te praten, zoals we dat altijd doen. Plots stond de mama naast mij, vouwde haar handen zodat ik haar dochter erin kon leggen en vertelde haar dat ze leek op haar grote zus. Door mij liefdevol om te zien gaan met Hailey besefte ze dat zij als mama zeker geen schrik hoefde te hebben. Dat was zo’n intens moment. Je laat ouders echt mama en papa worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier