Vrouwenvereniging KVLV lanceert nieuwe naam ‘Ferm’ in Veldegem

Veldegem kreeg de eer om de nieuwe naam in onze provincie bekend te maken. © HV
Redactie KW

Vrouwenvereniging KVLV verandert na een halve eeuw van naam en kiest voor Ferm. Die nieuwe merknaam groepeert gezinsondersteunende diensten zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang en Puuur Huishoudhulp. Het nieuwe netwerk werd zaterdagochtend gelanceerd op vijf locaties in Vlaanderen.

De wortels van het netwerk liggen in 1911 bij de Boerinnenbond. Daaruit ontstond in 1971 het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen (KVLV). Vanuit die vrouwenvereniging met hoofdzetel in Wijgmaal groeiden verschillende zelfstandige organisaties die met een uiteenlopende waaier aan diensten en activiteiten vandaag 200.000 gezinnen bereiken. Na bijna een halve eeuw kiest KVLV voor een nieuwe merknaam. In het netwerk Ferm bundelen Landelijke Thuiszorg, Puuur Huishoudhulp, Landelijke Kinderopvang, buitenschoolse kinderopvang Stekelbees en oppasdienst voor zieke kinderen Oziki de krachten.

De lancering van de nieuwe naam ging zaterdag in de vroege uurtjes gepaard met het uitrollen van een welkomstmat aan 100.000 huizen op vijf locaties in Vlaanderen. Eentje in elke Vlaamse provincie: Rotselaar (Vlaams-Brabant), Veldegem (West-Vlaanderen), Wetteren (Oost-Vlaanderen), Geel (Antwerpen) en Sint-Truiden (Limburg).

Vrouwenvereniging KVLV lanceert nieuwe naam 'Ferm' in Veldegem
© BELGA

Onze Veldegemse afdeling blijft met een 200-tal leden sterk lokaal verankerd in het dorpsleven van deze tijd, waarvan de gedegen omkadering van onder meer de kinderopvang een toonbeeld is”, weet ook burgemeester Annick Vermeulen. Met een Facebookpagina tracht Ferm Veldegem in te spelen op de trends van vandaag. Met een gevuld en gevarieerd jaarprogramma staan ze open voor alle vrouwen, en tracht de vereniging toegankelijk te zijn zonder drempels volgens rang of stand. Eén groep, één ‘ferm’ verbond in alle betekenissen van het woord. ‘Leden brengen leden mee’, zo klinkt het bij het lokaal bestuur waarin ook twintigers en dertigers de vaart erin houden.

Meer evenwicht

De verschillende diensten van KVLV, voortaan Ferm, komen dagelijks bij heel veel mensen over de vloer en vangen hun kleine en grote zorgen op. “Ferm komt tegemoet aan wat vrouwen en hun gezin vandaag tegenwoordig willen: meer balans in het leven, minder zorgen en meer levenskwaliteit“, benadrukt Nik Van Gool. Als nationaal voorzitter van Ferm kwam ze uit Wijgmaal afgezakt om in alle vroegte de mattenleggers in Veldegem een hart onder de riem steken. “Vrouwen willen vooral van dat ‘zorggeweten’ af, de druk om zichzelf op het werk en voor hun gezin weg te cijferen. Ze willen hun talenten en ambities kunnen ontwikkelen waarbij ons netwerk passende antwoorden biedt. Het gigantische aanbod van Ferm is nu gebundeld in één digitaal platform: www.samenferm.be, waardoor onze oplossingen op maat makkelijker bereikbaar zijn. Niettemin willen we blijven mensen in hun dorp of stad in levende lijve verenigen. Een vrouwennetwerk met een nieuwe wind klaar voor de toekomst.”

Het bestuur van Ferm Heestert bij het nieuwe logo.
Het bestuur van Ferm Heestert bij het nieuwe logo.© GJZ

Bij de Heestertse Ferm, goed voor zo’n 125 leden en daarmee één van de grotere afdelingen van de provincie, viel de bekendmaking van de nieuwe naam samen met hun startvergadering. “Toevallig hebben we een workshop cocktails maken op het programma staan. Het mocht eens iets feestelijker zijn“, vertelt voorzitster Els Coussens.We zijn blij dat we meteen onze nieuwe naam en nieuw logo aan de aanwezige leden kunnen voorstellen. We mochten dit pas doen om 21 uur omdat het nieuws pas dan officieel bekend gemaakt werd.”

(Belga/HV/GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier