Vrouw uit Menen moet huis verkopen door renovatieplicht: “Kopers moeten tegen zichzelf beschermd worden”
De aankoop van een woning is een belangrijke stap in het leven van heel wat mensen. Toch blijkt het niet altijd om een droomverhaal te gaan en kan het al snel in een nachtmerrie veranderen. Dat ondervond een dame uit Menen. Vooruit trekt nu aan de alarmbel en waarschuwt. “Er zullen heel wat dramadossiers boven komen drijven”, zegt schepen Angelique Declercq (Vooruit).
Het is met een pakkend verhaal uit Menen dat Vooruit in het parlement de kat de bel aanbond. “De dame in kwestie werd uit haar woning gezet en kon, samen met haar kinderen, tijdelijk bij vrienden terecht. Uiteindelijk slaagde ze erin haar eigen huisje te kopen, een droom die al snel een nachtmerrie werd.”
“De vrouw heeft geen andere mogelijkheid dan haar woning te verkopen, waarschijnlijk met een stevig verlies”
Schepen Angelique Declercq (Vooruit) kent het dossier dat het parlement haalde als geen ander. “Ze kon een lening afsluiten om de woning te kopen en kwam al snel tot de vaststelling dat er nog heel wat verbouwingen moesten worden uitgevoerd. In Vlaanderen is er namelijk de renovatieplicht, iets waar de dame geen rekening mee had gehouden. Ook haar bank had haar daar niet voldoende over geïnformeerd, waardoor haar pas aangekocht woning al snel onbewoonbaar dreigde te worden. We hebben binnen de mogelijkheden van de stad gekeken of we geen oplossing konden aanbieden, maar helaas. De vrouw heeft geen andere mogelijkheid dan haar woning te verkopen, waarschijnlijk met een stevig verlies.”
Renovatieplicht
Volgens de schepen is dit dossier geen alleenstaand geval. “Twee jaar geleden werd besloten de renovatieplicht in te voeren. Eigenaars kregen op die manier vijf jaar de tijd om verplichte renovatiewerken uit te voeren. Zodoende werd een soort van kettingreactie in werking gezet. Verhuurders van bescheiden woningen zien het niet langer zitten nog kosten te maken en verkopen hun panden. Daardoor wordt de nood op de huurmarkt nog groter en worden heel wat huizen goedkoop aangeboden. Mensen zien dan plots de kans om toch een woning aan te kopen en worden wat verblind door de euforie. Na het plaatsen van de krabbel krijgen ze dan een koude douche. Het verplicht renoveren van hun woning zal vele duizenden euro’s kosten, geld dat ze niet hebben en niet kunnen lenen. Ondertussen is die wet twee jaar oud en hebben mensen dus nog drie jaar de tijd om te gaan renoveren. Eenmaal die drie jaar voorbij zijn, is het onze vrees dat heel wat mensen plots met hun rug tegen de muur zullen worden gezet.”
Betaalbare woningen
Voor een oplossing moet volgens de schepen gekeken worden op regionaal of federaal niveau. “Om te beginnen hebben banken en notarissen hierin een grote rol te spelen. Ze moeten veel meer de nadruk leggen op de verplichte renovaties en de kosten die hiermee gepaard gaan. We hebben de indruk dat het in Vlaanderen veelal een verhaal is van ‘trek je plan’, terwijl die kopers vaak gewoon tegen zichzelf moeten worden beschermd. Daarnaast moet er in de Vlaamse of Federale regering werk worden gemaakt van preventie en informatie. Dit is niet iets wat op gemeentelijk niveau kan worden aangepakt. Als al die dossiers binnen drie jaar actueel zullen worden, zijn het wel de steden en gemeenten die voor noodopvang zullen moeten zorgen. Als laatste vragen we al langer om werk te maken van meer kwalitatieve en betaalbare woningen. Het budget is er in Vlaanderen, maar het wordt nooit gebruikt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier