Zustertuin krijgt speeltoestellen geïnspireerd op Zwinhavens

De Zustertuin in de Burgstraat in Damme. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Zustertuin in de Burgstraat in Damme, gelegen vlak naast het schoolgebouw, krijgt uiterlijk tegen september speel- en educatieve toestellen en een zitruimte. De infrastructuur, die geïnspireerd is op de ‘verdwenen Zwinhavens’, zal ook door school De Ooievaar gebruikt kunnen worden.

De OCMW-raad, zoals bekend identiek samengesteld als de gemeenteraad, gaf in haar jongste zitting groen licht voor de aankoop van speeltoestellen voor de Zustertuin. Deze tuin, die lange tijd grotendeels ongebruikt bleef en een 18de-eeuwse omwalling heeft, maakt deel uit van de oude rusthuissite van het OCMW. Hij werd vorig jaar al opengesteld voor het publiek, voor evenementen als Damme Jazz en het streekproductenfestival Da’Smakt.

De infrastructuur bestaat uit een ‘bootachtige’ constructie met spel- en klimmogelijkheden, en een aantal balanceerbalken. Er komt ook een zandbak, met een houten kist met zandspelmateriaal, en een ‘speelmarktkraam’ dat refereert naar de handelsactiviteiten in de havenstad die Damme vroeger was.

“Er komen ook hangmatten en zitbanken, die ook de volwassenen kunnen gebruiken”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V). “Het is de bedoeling de tuin zoveel mogelijk open te stellen voor het publiek – in principe iedere dag – maar hij wordt ’s avonds wel afgesloten met een nieuw schuifhek. Ik denk dat we de Zustertuin zo omtoveren tot een unieke ontmoetingsplek voor jong en oud, die ook voor evenementen zal kunnen gebruikt worden.”

Duur

Op de OCMW-raad had oppositieraadslid Kelly De Sutter (Damse Belangen) kritiek op de in haar ogen hoge kostprijs van het project: 20.000 euro voor het hek en 80.000 euro voor de toestellen. “Het is een heel degelijke en veilige infrastructuur die ook goed moet bevestigd zijn, en bovendien krijgen we via de provincie een subsidie van 50.000 euro”, reageerde Coens.

Er komen ook infopanelen die meer vertellen over de Zwinhaven en de omgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier