West-Vlaamse gezinnen verdienden dit jaar al bijna 118.000 euro door oud sportmateriaal binnen te brengen

© Pexels
Phebe Somers

West-Vlaamse gezinnen hebben dit jaar al 117.818 euro verdiend door oud sportmateriaal aan de sportwinkelketen Decathlon te verkopen. In geen enkele andere Vlaamse provincie ligt dat bedrag hoger. In de Decathlon-vestigingen in Kortrijk, Brugge, Oostende en Roeselare werden het afgelopen jaar 3.264 producten ingeruild voor waardebonnen. “Door de nadruk niet te leggen op bezit maar op gebruik en hergebruik willen we het traditionele consumptiepatroon doorbreken”, aldus Charles-Emmanuel Nelis, Country Circular Leader bij Decathlon.

Stop met sporten! Met die opmerkelijke slogan op radio en in kranten roept sportwinkelketen Decathlon iedereen op om ongebruikt sportmateriaal naar de winkel terug te brengen en te ruilen voor een waardebon. Want – zo redeneert Decathlon – wie een bepaalde sport niet leuk vindt, stopt er beter mee en gaat op zoek naar een nieuwe sport. Heel wat mensen gingen in op dit aanbod, en verdienden zo nog een centje aan hun tweedehands sportmateriaal: bijna 118.000 euro in totaal, ofwel gemiddeld 36 euro per ingeleverd product. (lees verder onder de grafiek)

Een mooie som, maar toch kan het nog veel meer zijn. Uit een rondvraag van onderzoeksbureau Indiville bij 1.000 Belgen blijkt dat er bij elk gezin naar schatting voor 160 euro aan sportmateriaal en -kledij stof ligt te vergaren in een vergeten hoekje. Voor de pakweg 500.000 West-Vlaamse komt dat neer op ongeveer 80 miljoen euro aan sportgerief dat nog perfect in orde is, een tweede kans verdient én iemand anders op een duurzame manier aan het sporten kan zetten.

"Je weet nooit op voorhand of je een bepaalde sport wel écht leuk zal vinden, vaak ontdek je dat helaas pas nadat je in al je enthousiasme een hele uitrusting hebt aangeschaft. Halters die je na een goed maar vooral impulsief voornemen kocht, een trampoline waar je kind toch geen fan van is of een loopband die al meer stof dan zweet heeft gezien: door het aan ons te verkopen, kan je met dat budget op zoek gaan naar een andere sport én iemand anders de kans geven op een laagdrempelige manier van een nieuwe sport te proeven” klinkt het bij Decathlon.

Wil wil nagaan welk fortuin bij hem of haar thuis in de vorm van sportspullen op zolder ligt, kan terecht op de online schattingstool van Decathlon. Materiaal kan in alle 35 winkels ingeruild worden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier