Vincent Drouard, de man achter de Oostendse evenementen: “Afwachten wat we kunnen doen”

Vincent Drouard.© Davy Coghe
Vincent Drouard.© Davy Coghe
Gillian Lowyck

Een succesvol evenement in Oostende? Grote kans dat Vincent Drouard en zijn team alles in goede banen laten lopen. Ervaren rot Vincent is al 29 jaar actief bij Toerisme Oostende. “Die adrenaline, dat leven van evenement tot evenement… daar doe je het voor.”

We hoeven Vincent niet te vragen naar zijn band met de Mercator. Als coördinator evenementen bij Toerisme Oostende heeft het zeilschip geen geheimen voor hem. Momenteel is hij volop bezig met de organisatie van het wereldkampioenschap veldrijden dit weekend in Oostende.

Eindelijk kan je nog eens een evenement organiseren. Blij zeker?

“Ja, dat was echt lang geleden. De Nieuwjaarsduik één jaar geleden was het laatste grote evenement en ook het carnaval is nog doorgegaan, net voor het land in lockdown ging op 13 maart. Pas op, het voorbije jaar hebben we wel nog mooie dingen gerealiseerd. Denk maar aan The Crystal Ship by night bijvoorbeeld. Al was dat natuurlijk niet echt een evenement zoals we gewoon zijn om te organiseren. Er kwamen geen duizenden mensen tegelijk op af. Maar alles is heel goed, en coronaproof, verlopen.”

“Het verschil met vroeger? Vandaag is er geen fin de saison meer”

Een evenement zonder publiek zoals het WK veldrijden, dat moet toch een beetje pijn doen?

“Zeker. We hebben de laatste dagen nog heel wat moeten aanpassen in het kader van de verstrengde maatregelen. Heel wat accreditaties zijn geschrapt, enkel mensen die er absoluut aanwezig moeten zijn, krijgen toegang. Voor de organisatie zelf zijn we met twintig, de essentiële mensen dus. De burgemeester, de minister… die komen allemaal niet. Normaal gezien zouden alle hotels en restaurants nu vol zitten in wat normaal de zwakste maand van het jaar is en zou het over de koppen lopen zijn in de winkelstraten. We rekenden op 50.000 toeschouwers voor het WK. Nu, we gaan er sowieso het beste van maken. En Oostende zo mooi mogelijk in beeld brengen. Het parcours is heel bijzonder en de brug is uniek in de wereld. Eén voordeel: iedereen zit thuis, dus de kijkcijfers zullen fantastisch zijn ( glimlacht ).”

Hoe ben jij begonnen bij Toerisme Oostende?

“Ik ben gestart op 21 februari 1992, volgende maand 29 jaar geleden. Toen ik begon, heette het nog Promotie Toerisme Oostende. De eerste drie jaar stond ik in voor het aantrekken van congressen. We organiseerden toen incentives zoals zoektochten voor bedrijven. Dat was een gigantisch succes. In 1995 werd de vzw Toerisme Oostende dan geboren. Dat jaar ging ik van start bij de dienst evenementen. En ik ben er nog altijd. We zijn gestart met drie, vandaag zijn we met zes.”

Hoe groot is het verschil tussen toen en nu?

“Toen werd alles ingezet op de zomer. Ik herinner me nog dat we een aantal jaar het WK Beachvolleybal organiseerden. Dat viel toen altijd rond 15 augustus, en dat zagen we dus wat als fin de saison . Vandaag is er geen fin de saison meer ( lacht ). Halverwege de jaren negentig is die focus verlegd, onder meer met de organisatie van Kiosk on Ice. Oostende was de eerste stad die een openluchtijspiste had.”

Wie is Vincent Drouard?

Privé

Vincent (51) is geboren in Oostende. Hij is getrouwd met Karolien Vandevelde en samen hebben ze een dochter Manon (17). Hij woont met zijn gezin in Oudenburg.

Studies en loopbaan

Vincent studeerde toegepaste communicatie aan het HIBO in Gent. Nadien ging Vincent aan de slag bij Toerisme Oostende. Hij werkt er al 29 jaar, tegenwoordig als coördinator evenementen.

Vrije tijd

In niet-coronatijden reizen en op restaurant gaan. Vandaag de dag vooral wandelen.

Wat vind je zo uitdagend aan je job?

“Het leuke is dat er vandaag in Oostende altijd iets te doen is. Er is een reden waarom er zo veel tweedeverblijvers naar hier willen komen. Ik leef van evenement tot evenement, zeker in de zomer. Die adrenaline is fantastisch. Jammer genoeg zag dat er vorig jaar helemaal anders uit. We waren voornamelijk bezig met alles annuleren of on hold te zetten.”

Op welke evenementen blik je tevreden terug?

“Iets wat me altijd bij zal blijven, is de organisatie van het WK veldlopen in 2001. We moesten dat op een kleine drie weken organiseren. Normaal gezien zou het in Dublin plaatsvinden, maar door mond- en klauwzeer moest het uitwijken naar Oostende. Het is telkens weer een uitdaging om alles zo professioneel mogelijk en op een goede manier te organiseren. Zorgen voor een goede mobiliteit, de economische return voor de stad… Oostendenaars zijn ook meer en meer fier op hun evenementen. Er komen ook altijd veel Oostendenaars op af.”

Hoe zie jij 2021 op vlak van evenementen?

“Ik vrees er eigenlijk wel wat voor. Zolang de brede bevolking niet ingeënt is voor de zomer, weet ik het niet. Het blijft koffiedik kijken. Oostende voor Anker is nu voor 85 procent georganiseerd, maar wat als je maar zo veel bezoekers tegelijk mag toelaten? Oostende voor Anker, dat is sfeer, een gezellige drukte, muziek… Of A l’Ostendaise bijvoorbeeld. De restauranthouders staan te springen, maar we wachten nog af.”

Bezoekers van The Crystal Ship hebben het werk op het Ostend Hotel ongetwijfeld al gezien. Jouw ouders werden er vereeuwigd.

“Ja, dat is wel bijzonder. De artiest, Ben Slow, was op zoek naar een ouder verliefd koppel. We hadden het eigenlijk pas de dag voordien aan mijn ouders gezegd, zodat ze niet konden weigeren ( lacht ). Het resultaat mag gezien worden. En het is een mooie blijvende herinnering aan mijn papa die nog niet zo lang geleden is overleden.”