Minstens zeven jongeren uit de regio Waregem zijn besmet met het coronavirus, nadat ze afgelopen weekend terugkeerden van een Spaanse feestvakantie met Summer Bash. De reisorganisator laat nu alle jongeren testen en overweegt een annulatie van de andere geplande reizen. “In Spanje was het bijna alsof het coronavirus niet bestond”, getuigt één van de reizigers.
Afgelopen zondag keerde een eerste grote groep jongeren terug van een feestvakantie met Summer Bash, een organisatie die gespecialiseerd is in jongerenreizen in Spanje en Portugal. Omdat Spanje momenteel rood kleurt op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is een PCR-test noodzakelijk. Uit die testronde blijkt dat zeker 20 reizigers besmet zijn met het coronavirus, van wie zeker zeven jongeren uit de regio Waregem.
“Toen wij aankwamen, was Spanje nog niet rood gekleurd op de Europese reiskaart. De regels waren dus redelijk soepel. Eigenlijk leek het bijna alsof het coronavirus niet meer bestond”, vertelt een 17-jarige uit Waregem die vorige week met Summer Bash in de Spaanse feeststad Lloret de Mar verbleef. Zelf raakte ze niet besmet, maar enkele van haar vrienden wel. Ze geeft toe dat het niet overal even nauw genomen werd met de coronamaatregelen.
Negatieve test
In totaal verblijven er momenteel 350 jongeren op een Summer Bash-reis in Spanje. Wie op vakantie vertrekt, moet een bewijs van een negatieve test kunnen voorleggen. Dat bevestigt ook het Waregemse meisje. “Daarnaast hebben we een heleboel sneltests aangekocht, en testen we om de paar dagen onze eigen mensen, op alle bestemmingen”, vertelde woordvoerder Jordy S’Jongers aan Het Laatste Nieuws. Hij benadrukt dat de besmette jongeren enkel milde klachten vertonen. Van alle reizigers is quasi niemand gevaccineerd.
Hoewel er in Spanje richtlijnen zijn voor clubs, cafés en restaurants, worden die in de praktijk amper gevolgd. “Op restaurant moet je wel afstand houden en mogen er maximaal zes mensen per tafel zitten. Toen we met tien vrienden aankwamen en vroegen of we ons moesten opsplitsen, begonnen de obers prompt de tafels samen te zetten voor ons”, zegt het meisje. “Bij een nachtclub was het gewoon verplicht om je te registreren, zodat geweten is wie er aanwezig was.”
Alcohol
Organisator Summer Bash geeft toe dat de reizen niet volledig coronaproof plaatsvinden. Vooral tijdens het nachtleven is de kans op besmetting groot. “We huren etablissementen af om er eigen feestjes te organiseren met onze eigen dj’s”, legt S’Jongers uit. “Uiteraard zijn jongeren ook vrij om elders te gaan feesten, en niet alle discotheken nemen het even nauw met de regels. Daar hebben we jammer genoeg minder controle over. En de jongeren zelf mogen nog strikt zijn: als er een glaasje alcohol mee gemoeid is, verdwijnen goeie intenties wat sneller.”
Ook het meisje uit de Waregemse vriendengroep onderschrijft dat. “Tijdens het dansen in de discotheek kwamen securitymensen nu en dan vragen of we ons mondmasker weer wilden opzetten, maar heel streng waren ze daar ook niet echt op. En ja, dan gaat het mondmasker al snel weer af als je aan het dansen bent”, stelt ze. “Summer Bash controleerde ons ook niet echt. De monitoren vroegen enkel om de regels na te leven en verstandig te zijn.”
De reisorganisatie zet nu op al zijn bestemmingen een grote testronde op poten. De verwachting is dat het aantal besmettingen verder zal oplopen. Als dat effectief zo is en er veel gevallen bijkomen, zal Summer Bash zijn conclusies trekken en reizen stopzetten. Voor komende vakanties kan dat eveneens slecht nieuws betekenen. “Veiligheid is onze prioriteit”, benadrukt Summer Bash.
Déjà-vu
De hele situatie doet denken aan het einde van vorige zomer. In september kwamen ruim 70 West-Vlaamse jongeren besmet terug na een reis in de Portugese feeststad Albufeira. Zeker 40 van hen verbleven er via de reisorganisatie Summer Bash. Kort daarna stegen de coronabesmettingen in Waregem en omgeving snel en dat noopte burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) tot een oproep. “We roepen alle jongeren op, die in september ook naar oranje zones in het buitenland op reis gingen, om zich te laten testen. Zelfs al hebben ze geen symptomen”, klonk het toen.
(PNW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier