Private vakantieverhuurders in Bredene kregen de voorbije maanden een aangetekende brief in de bus met de melding dat ze in bouwovertreding zijn. Ze worden aangespoord om de bestemming van hun pand te wijzigen van ‘wonen’ naar ‘verblijfsrecreatie’. “Ik heb er geen probleem mee dat de gemeente hier beleid rond wil voeren, maar deze aanpak is hallucinant. Zowel in verkoop als verhuur zitten we muurvast”, aldus Matthias Maelfeyt van Astrid Immobilia.
Enkele weken geleden kregen enkele Bredenaars die een appartement of woning in vakantieverhuur hebben een aangetekende brief van het gemeentebestuur. De betrokkenen hadden luidens de brief een bouwovertreding begaan omdat ze de functie van hun pand niet gewijzigd hadden van ‘wonen’ naar ‘verblijfsrecreatie’. U hebt 180 dagen de tijd om een vergunning te verkrijgen, stond in een van de brieven te lezen. Opmerkelijk is dat het gemeentebestuur hierbij blijkbaar actief op zoek ging naar private vakantiewoningen. In een van de brieven stond immers te lezen dat het appartement online werd teruggevonden op sites als Booking.com en belgië-vakantiehuis.be.
Onzekerheid
Op 27 oktober had de (lokale) immobiliënsector een eerste overleg met bevoegd schepen Kristof Vermeire (CD&V) over het onderwerp. De sector is verontrust over deze gang van zaken. Vakantieverhuur is aan de kust nu eenmaal een belangrijk zakenmodel. Of de sector het gemeentebestuur kon overtuigen van de urgentie van het probleem, is nog maar de vraag. Op 9 februari stuurde Matthias Maelfeyt van Astrid Immobilia daarom een herinnering aan schepen Vermeire.
“Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor de sector in Bredene” – Matthias Maelfeyt
“Wij wachten vruchteloos op een wettelijk kader om aan onze klanten mee te geven of zij in de nabije toekomst nog verder aan vakantieverhuur kunnen doen. Zowel in de verkoop als de verhuur zitten wij muurvast. Deze onzekerheid begint zijn uitwerking te krijgen op de markt, de financiële situatie van vele eigenaars en de druk op de handelszaken, die hieraan gelinkt zijn. Niemand is hiermee geholpen, ook de gemeente Bredene niet. Op deze manier zijn we een hele sector aan het neerhalen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het belang hiervan niet doorsijpelt.”
Volgens Maelfeyt gaat het probleem terug naar ruimtelijke ordeningsplannen waarin geen rekening werd gehouden met de realiteit. “In Bredene wordt al een halve eeuw aan private vakantieverhuur gedaan. Er is 60 jaar lang een gedoogbeleid gevoerd en nu dit…”
Botte bijl
Maelfeyt begrijpt naar eigen zeggen dat de gemeente controle wil krijgen over de situatie. “Maar nu gaan ze er wel met de botte bijl door.” Uit het overleg met schepen Vermeire onthield Maelfeyt dat vakantieverhuur in de toekomst enkel nog zal kunnen binnen een afgebakende zone. “Ligt jouw appartement net buiten dat gebied, dan heb je pech. Huizen zullen allicht ook uitgesloten worden.”
De gevolgen laten zich raden. “Kandidaat-huurders en -investeerders richten vandaag al hun pijlen op De Haan, waar ze vakantieverhuur wel nog oogluikend toestaan. Je begrijpt dat dit verstrekkende gevolgen zal hebben voor de sector in Bredene. En onrechtstreeks ook voor al wie aan de kost komt in de toeristische sector. Wie zijn vakantiewoning straks alsnog in orde wil stellen, wacht een lange en dure lijdensweg. Een bestemmingswijziging vergt heel wat tijd en kost al snel 3.000 euro. Heeft je vakantiestudio geen parkeerplaats, dan betaal je er nog een boete bovenop…”
Niet altijd rijke mensen
Maelfeyt wijst erop dat de betrokken eigenaars niet allemaal rijke mensen zijn. “Er komen bij zo’n verhuur ook heel wat kosten kijken, een tweedeverblijftaks van 1.000 euro,…We willen bovendien toch niet dat verhuurders onder de radar gaan werken? Als sector zorgen we er uitgerekend voor dat de verhuurders in orde zijn met het logiesdecreet enzovoort. Laat ons dus samen met enige spoed aan een oplossing werken. Als eigenaar kan je er ook voor opteren om je appartement dan maar in vaste verhuur te steken, daar is zeker nood aan. Maar ik vraag me af of wie op zoek is naar een huurappartement in de vrijgekomen vakantieappartementen zijn gading zal vinden.”
Schepen Vermeire reageert
Volgens schepen Kristof Vermeire (CD&V) is het aantal eigenaars dat een aangetekende brief kreeg over de bouwovertreding eerder beperkt. “Maar wie een vakantiewoning verhuurt, moet weten dat hiervoor een vergunning nodig is. Als gemeente moeten wij uiteraard zorgen dat de wetgeving wordt gehandhaafd.”
Vermeire geeft toe dat Bredene vandaag een lappendeken is inzake vakantieverhuur. “Volgens de RUP’s kan in de ene zone kan private verhuur wel, in de andere niet. Opmerkelijk hierbij is dat langs een groot stuk van onze toeristische frontlijn, zoals de Kapelstraat en Driftweg, dergelijke verhuring net niet kan.”
“In residentiële wijken willen we vakantieverhuur gaan verbieden” – schepen Kristof Vermeire (CD&V)
De schepen riep eind vorig jaar daarom naar eigen zeggen de verhuurkantoren samen. “Een aantal situaties werden lange tijd gedoogd, maar dat kan vandaag niet meer, temeer omdat we vaak meldingen krijgen van overlast. Dat gebeurt doorgaans wel in eerder residentiële wijken, waar bijvoorbeeld een villa aan vakantiegangers wordt verhuurd.”
Zones bepalen
Deze week nog werd er een eerste visienota besproken om de zones waarin private vakantieverhuur zal worden toegestaan, te bepalen. “Uiteraard denken we dan in de eerste plaats aan de Driftweg, Kapelstraat, Koningin Astridlaan,… Waar we in de toekomst zeker vakantieverhuur willen uitsluiten, zijn residentiële wijken als de Vicogne. We willen straks met de verhuurkantoren samenzitten rond deze nota, want uiteraard willen we in samenspraak tot een oplossing komen. In de volgende legislatuur kan dan een thematisch RUP rond vakantieverblijf opgemaakt, waardoor iedere koper meteen zal weten of zijn appartement of woning vakantieverhuur zal toelaten.”
Niet voor b&b’s
Vermeire verzekert dat hij hier geen heksenjacht heeft willen ontketenen. “We passen als gemeente alleen maar wetgeving van de hogere overheid toe. Mag ik verder opmerken dat ook de verhuurkantoren hier een verantwoordelijkheid dragen? Het is uiteindelijk hun taak om potentiële kopers duidelijk te maken wat kan en niet kan…”
Vermeire wijst er tot slot op dat b&b’s in deze niet betrokken zijn. “Omdat de eigenaar in dat geval altijd nog mee inwoont en het dus niet om 100 procent vakantieverhuur van het pand gaat. Om al wie wél betrokken is de kans te geven tot een goeie oplossing te komen, hebben we intussen voor de lopende procedures de pauzeknop ingedrukt. Maar begrijp me niet verkeerd: we zullen rond de private vakantieverhuur duidelijke regels vastleggen. En die zullen we ook handhaven”, benadrukt de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier