Speelboerderij ’t Ganzengoed in Westrozebeke focust op kinderen: “We houden het bewust kleinschalig”

Tamara Staelens en Bart Terryn: “Vijftien jaar geleden was dit concept uniek in onze contreien.” © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Tamara Staelens (49) en Bart Terryn (52) startten in 2010 met speelboerderij ’t Ganzengoed in Westrozebeke. Kinderen kunnen er zich volop uitleven in een maïsdoolhof, een fruitdoolhof en op de speelzolder. De focus van Bart en Tamara ligt dan ook op kinderen én families. Verder is er Tamara’s fascinatie voor ganzen, die zowat overal op de speelboerderij aanwezig is.

“We wonen hier sinds 2001 en kregen in 2009 de kans om twee hectare landbouwgrond in de nabijheid van ons huis aan te kopen”, vertelt Bart. “Toen rees uiteraard de vraag wat we daarmee konden aanvangen. Op reis in Nederland maakten we kennis met een speelboerderij en zo beslisten we om er zelf met eentje te starten. Iets wat – zeker 15 jaar geleden – uniek was voor onze contreien.”

Fruitdoolhof

“In 2010 zijn we gestart met een maïsdoolhof”, pikt Tamara in. “Die konden we slechts beperkt – van half juli tot half oktober – open houden. Na verloop van tijd zijn we ook begonnen met een fruitdoolhof, overigens de enige die ons land rijk is.” “Aanvankelijk hadden we een tent geplaatst en was er ook een speelautobus, die ondertussen verdwenen is”, weet Bart. “Nadien bouwden we een heuse speelschuur. Die herbergt ook een speelzolder met volksspelen voor jong en oud.”

Pitpat

“Je kan in ’t Ganzengoed ook terecht voor minigolf en pitpat, een vorm van minigolf op tafels die gespeeld wordt met biljartkeus”, zegt Tamara. “We hebben ook schapen, geiten en ezeltjes en uiteraard ganzen. Ik heb immers een fascinatie voor ganzen en ganzenborden. Mijn verzameling ganzenborden telt ondertussen al ruim 250 exemplaren. Een deel daarvan kan je in ’t Ganzengoed bewonderen. Je kan bij ons terecht voor allerlei feestjes, groot of klein. Indien gewenst serveren we zelfgemaakte pizza’s en zelfgemaakt ijs. Ook een gewoon speelbezoek met het gezin is mogelijk, maar omdat we bewust voor gezellig en kleinschalig kiezen kan je bij ’t Ganzengoed enkel terecht op reservatie.”

Je vindt ’t Ganzengoed in de Wallemolenstraat 10 in Westrozebeke. Meer info en reservatie: www.tganzengoed.be

Lees meer over: