Oostende wil onderzoek naar gevaarlijk stuk strand

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zaterdag moesten strandredders drie keer ingrijpen op de quasi dezelfde plaats waar op 12 augustus de 17-jarige Shekina Vena uit Ukkel verdronk en dat zal lang niet de laatste keer zijn. “Na de zomer moet er een evaluatie komen over dat stuk strand.”

De zee is en blijft een publiekstrekker tijdens de warmste zomerdagen. Zaterdag werd het vlotjes 26 graden aan de kust en dan kiezen heel wat toeristen traditioneel voor een dagje op het strand van Oostende. De strandredders hebben er nog geen al te drukke zomer opzitten – mede door het slechte weer, maar op warme dagen moeten ze er staan.

Vast op zandbank

Zaterdag moesten de redders tot drie keer toe ingrijpen in een tijdspanne van een kwartier. “Onze redders merkten ter hoogte van het Kursaal een zwemmer op in moeilijkheden”, vertelt adjunct-hoofdredder Levy Meyer. “Een zwemmer bleek gestrand op een zandbank en kon niet meer terug op eigen krachten. Onze redders haalden die persoon uit het water.”

De redders waren nog niet droog of ze moesten al een tweede keer ingrijpen. Opnieuw bleken twee drenkelingen vast te zitten op een zandbank. Nog toen de interventie aan de gang was, werden opnieuw twee drenkelingen opgemerkt. In amper een kwartier tijd werden vijf mensen uit het water gered. Drie van hen werden naar het ziekenhuis overgebracht omdat ze water hadden binnengekregen. De drie reddingen gebeurden in de bewaakte zone waar op 12 augustus een 17-jarige jongen verdronk.

Zwemmen niet onder de knie

De zwemmers in moeilijkheden waren tieners die zich lieten verrassen door een zandbank en die het zwemmen niet onder de knie hebben. “Op die plaats hebben we enkele zandbanken en die liggen – logisch ook – veel minder diep dan de bodem van de zee. Toen het water opkwam, lieten ze zich verrassen. Het gebeurt dikwijls dat mensen dan niet meer terug geraken tot het strand en dan komen ze in de problemen”, aldus Meyer.

Het strand van Oostende is ongeveer zeven kilometer lang en strekt zich uit van Raversijde tot de Oosteroever. Als strandredders moeten ingrijpen bij moeilijkheden, dan moet dat meestal op de strook tussen het Kursaal en de Westelijke Strekdam, bekend onder de naam ‘Groeistrand’. Het Groeistrand – dat een kunstmatig strand is – ligt pal in het centrum en is het drukstbezocht strand van de badstad.

Evaluatie nodig

Kurt Claeys (Open VLD), waarnemend burgemeester, vindt een evaluatie na de zomer over dat specifieke stuk strand, zinvol. “Deze interventies liepen gelukkig wel goed af, in tegenstelling tot het jammerlijk ongeval met de 17-jarige jongen vorige week”, zegt Claeys. “Het zou zeer zinvol zijn als we – samen met het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) – een evaluatie houden van dit stuk strand en er maatregelen nemen. Waaraan het grote aantal ongevallen op die plaats te wijten is? Dat zal moeten blijken uit de evaluatie. Pas daarna zullen we maatregelen kunnen nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier