Flora schrijft naar ‘mama en papa’… maar kampbrief toch terecht dankzij meester Wouter (35): “Ik herkende haar handschrift meteen”

Op de omslag stonden alleen ‘mama en papa’ en de straatnaam zonder huisnummer. Toch wist meester Wouter meteen dat Flora de brief geschreven had. Flora is het meisje met het lange bruine haar dat achter de gekroonde jarige staat. © gf
Gerda Verbeke

Flora stuurde vanop kamp een brief met op de enveloppe enkel ‘mama en papa, Juliaan Claerhoutstraat, 8572 Kaster’. Om de postbode een handje te helpen, werd er in verschillende Facebookgroepen binnen Groot-Anzegem woensdag een oproep gedaan om uit te zoeken voor wie deze brief bestemd was. “Ik herkende de schrijfstijl van Flora en vooral haar verbindingen van de letters“, vertelt meester Wouter Kerwyn (35) die sinds dertien jaar les geeft op leefschool Groene Poortje in Kaster.

De postbode had er het raden naar voor welke mama en papa in de Juliaan Claerhoutstraat deze – deels onbestemde – brief was. Buiten het feit dat de brief afgestempeld was in Luik, waren er geen andere aanwijzingen.

Zoektocht

“We zijn niet de enige mama en papa in onze straat”, lacht de moeder van Flora, Sarah Vanhoutte. “Voor onze postbode was het dus een groot vraagstuk vermits onze dochter het huisnummer vergat te noteren. Alleszins super dat de brief toch nog terecht kwam. Het is heel fijn dat er tal van buren waren die de moeite deden om te helpen zoeken wie nu de juiste ouders van de afzender waren. Ook heel wat mensen op sociale media schoten in actie om het mysterie te helpen oplossen. Bedankt aan iedereen voor de betrokkenheid. En uiteraard ook een heel dikke pluim voor meester Wouter!”

98 keer gedeeld

Het was Inge Declercq die de eerste oproep op Facebook postte. “Wie o wie weet waar we deze brief kunnen bussen? Help de postbode aub”, schreef ze spontaan. “Juliaan Claerhoutstraat weten we, maar welk huisnummer, iemand enig idee?” Enkel haar post werd 98 keer gedeeld. Meester Wouter reageerde de dag van de oproep zelf nog op een post van iemand die aan Flora dacht als afzender. “Ik denk inderdaad ook aan Flora. Ik herken het handschrift van mijn kapoenen, hoor”, schreef hij hartverwarmend.

“Als Flora moe is dan wordt een ‘a’ een ‘o’. Hierover maakten we samen grapjes in de klas”

Meester Wouter had het zien verschijnen in de groep ‘Je bent van Vichte als’. “Aangezien ‘mijnen thuis’ in Vichte is, volg ik die posts”, licht de leerkracht die sinds zes jaar het tweede leerjaar doet, toe. “Ik had het bericht gelezen en dacht: hummm, zou dat niet van Flora zijn? Ik herkende haar schrijfstijl en vooral haar verbindingen van de letters. Als Flora moe is -en dat was ze zeker en vast van op zomerkamp- dan wordt een ‘a’ een ‘o’. Hierover maakten we samen grapjes in de klas. Er wordt sowieso veel humor gebruikt om allerlei zaken te relativeren, dat komt de klassfeer en het zelfvertrouwen van de leerlingen ten goede.”

Eureka!

Wouter vervolgt glimlachend dat Flora daarnaast het gebruik van hoofdletters grotendeels vergeten was. “En die heeft ze dit jaar bij mij aangeleerd gekregen! Zo zie je maar, het is nog maar net vakantie en de uitleg van de meester is al vergeten”, schatert hij. “Ik steek het vòlledig op de vermoeidheid.”

Het was dan uiteindelijk een andere moeder van een kind uit dezelfde klas die Flora’s moeder aangesproken had op Facebook en Eureka! Het klopte. De brief is ondertussen in veilige handen bij de mama en papa aangekomen voor wie hij bedoeld was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier