Tom Vanwynsberghe kweekt pompoen van 173 kilogram

Tom Vanwynsberghe was, ondanks zijn pompoen van 173 kilogram, niet helemaal tevreden. “Normaal kweken we grotere pompoenen.” © foto GV
Redactie KW

Zondagmiddag was er de traditionele groenten- en pompoenwedstrijd op de Kreupelwijk in Zwevegem. Tom Vanwynsberghe kon een exemplaar van 173 kilogram op de weegschaal leggen.

De wedstrijd, die al meer dan twintig jaar heel wat volk weet te lokken naar café Panorama, werd vroeger georganiseerd door Lionel Verfaille (80) en Tony Thienpont (60). Nu werd het werk overgenomen door het feestcomité van de Kreupel.

Andere betekenis

“Ik ben er ondertussen 80 geworden en zoiets organiseren is toch een complex gebeuren. Ik ben blij dat het feestcomité ons initiatief zal verderzetten.”, liet Lionel optekenen. Voor Tony had de wedstrijd een andere betekenis.

“Mijn vader Eugene, die begin dit jaar overleed, stond al die jaren bij de dissel van de transpallet op de foto. Hij vroeg mij deze traditie verder te zetten zodat ik nu bij de dissel zou staan.” Zo had iedereen wel een reden om op de wedstrijd aanwezig te zijn. Heel wat groenten werden gewogen en gemeten of beoordeeld op hun vorm.

Niet tevreden

De hoofdvraag blijft altijd wie er de grootste pompoen heeft. Deze keer toonde de weegschaal een gewicht van 173 kilogram. Een pompoen van Tom Vanwynsberghe die ondanks zijn overwinning niet zo tevreden was met het resultaat.

“Normaal slagen we erin om nog grotere pompoenen te kweken. Het weer viel dit jaar echter tegen. We hadden een nat voorjaar en te weinig zon wanneer de pompoenen ze het meest nodig hebben.”

Toch mag hij zich de beste kweker uit de regio noemen want de wedstrijd die normaal in Sint-Denijs doorgaat, en eerder een regionaal karakter heeft, gaat dit jaar niet door.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier