“Op de oogsttafel komt enkel onze eigen teelt”: zevende generatie boeren bij Maïsterplan in Damme

Janne Vanderyse en Maxime Vermetten bliezen het maïsdoolhof van weleer nieuw leven in. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Voor het zesde jaar op rij kun je deze zomer bij Janne Vanderyse en Maxime Vermetten terecht voor het Maïsterplan in Damme. Wat in 2019 begon met een doolhof in de maïs is intussen uitgegroeid tot een echte belevingsboerderij. “Je kunt bij ons ook kamperen, een boerderijbezoek doen en smullen van de oogsttafel”, zegt Janne, die intussen haar job als leerkracht opgaf om zich volledig op de boerderij toe te leggen.

Voor de start van het verhaal van het maïsdoolhof bij de boerderij van de familie Vanderyse langs de Zuiddijk moeten we terug naar 1998, toen de ouders van Janne besloten om naast hun melkveebedrijf ook een maïsdoolhof op te starten in de zomervakantie. Jannes moeder verkocht al enige tijd ijsjes aan passanten en zag dat er wel potentieel was. Het labyrint kende vier succesvolle edities maar hield in 2022 op te bestaan. Fast forward naar 2019, wanneer Romaniste Janne Vanderyse en haar echtgenoot Maxime Vermetten, een landbouwingenieur, als zevende generatie de boerderij en de fakkel overnemen. Ze bliezen het oude doolhof nieuw leven in en het werd meteen een gigantisch succes.

“We zijn zo veel mogelijk biologisch aan de slag hier op de boerderij”

Het terugkomende thema is de mooie, historische Damse zevenster die de oude stadsomwallingen aangeeft. “Het doolhof is er nog steeds als centrale attractie maar intussen is er al heel veel veranderd op de boerderij. We werken nu al een tijdje met twee doolhoven: naast het hoofddoolhof is er ook eentje voor kinderen”, vertelt Janne Vanderyse. “We hebben een jaarlijks wisselend thema waaraan ook quizvragen verbonden zijn die we verwerken in het bezoek. Dit jaar is het thema ‘kastelen’, waarmee we ook inspelen op het thema ‘kastelen en abdijen’ van Brugs Ommeland en Westtoer, een campagne waar we ook aan meewerken.”

Beleving

Het doolhof is inmiddels een onderdeel van een veel grotere boerderijbeleving geworden. Janne en Maxime investeerden enkele jaren geleden immers ook in overnachtingsmogelijkheid op het terrein. “Onder de noemer glamping bieden we elf units aan, waaronder tenten, tiny houses en twee suites”, zegt Janne. “Het is een heel mooie beleving om te ontwaken en te gaan slapen op dit indrukwekkende domein en het slaat dan ook echt aan. Ook een groot succes is onze oogsttafel: een maaltijd waarbij we voor de gerechten enkel producten van eigen kweek en teelt gebruiken. Dat gaat dan onder meer over tomaten, komkommers, courgettes, aubergines, pompoenen en heel wat verse kruiden. Het vlees op de barbecue komt van onze eigen kleinschalige veeteelt, die we verder niet commercialiseren.”

Biologisch

Alle voornoemde producten, behalve het vlees, zijn ook te koop op het intussen nog uitgebreide boerderijwinkeltje op het domein. Janne en Maxime organiseren voor de bezoekers ook speciale rafttochtjes met opblaasbare bootjes op het Zuidervaartje of de Zwinnevaart, gekoppeld aan een wandeling vanuit de boerderij. “We willen de bezoekers ook graag tonen op welke manier wij werken op onze boerderij, waarbij we zo veel mogelijk biologisch aan de slag zijn”, legt Janne uit. “Dus organiseren we ook geleide boerderijbezoeken. Sowieso staat de boerderij zelf centraal in de hele beleving, want wie het doolhof bezoekt moet er min of meer door lopen. Ook onze zomerbar staat vlakbij de boerderij. In de bar bij onze boomgaard, waar we vaak evenementen voor groepen of bedrijven organiseren, kun je overigens ook gewoon iets drinken zonder aan andere evenementen deel te nemen.”

Jobstudenten

Wat begon als een nevenproject is kortom een grote onderneming geworden. Janne en Maxime hebben in de zomer een team van ongeveer veertig jobstudenten en ook een seizoensmedewerker om alle boekingen en reservaties bij te houden. “Ik heb mijn job in het onderwijs opgegeven en ook Maxim legt zich nu volledig toe op de boerderij, waarin we ook buiten het zomerseizoen heel wat werk hebben met onze akkerbouw en de tuinbouwactiviteiten”, aldus Janne.