De toeristische ondernemer Dirk Van Den Bossche blijft innoveren in Brugge. Aansluitend bij zijn enkele jaren terug geopende ‘torture museum’ in de Wollestraat opende hij nu ook de deuren van een museum rond hekserij. “De heksenweegschaal en de schandkooi zijn echt wel pronkstukken.”
Ondernemer Dirk Van Den Bossche (69) mag dan bijna de zeventig levensjaren naderen, aan ideeën en nieuwe projecten heeft hij nog steeds geen gebrek. Deze jurist die jarenlang als internationaal trader werkte maar zich een tiental jaar geleden op de toeristische industrie in Brugge stortte lanceert alweer een nieuw initiatief.
Hij runt al twee hotels en vlakbij zijn wafelhuis en decoratie- en souvenirshop in de Wollestraat opende hij de deuren van een nieuw museum. Achter zijn enkele jaren terug geopende ‘house of torture’, rond folterij dus, huist nu een museum dat volledig in het teken staat van hekserij en tovenarij; het occulte dus.
Brandstapel
“Voorheen zat hier een ‘escape room’ maar ik heb die indruk dat de hype van de escape rooms wat voorbij is. Hekserij heeft me al altijd gefascineerd, misschien omdat ik als jurist van opleiding oog heb voor recht en vooral voor onrecht; want hekserij heeft daar toch veel mee te maken”, legt Dirk uit.
“Ik ben anderhalf jaar bezig geweest met informatie op te zoeken, heb in tientallen boeken gesnuisterd en bracht ook zaken mee vanop reizen in het buitenland. Een deel van de expo is een chronologisch overzicht vanaf de magiërs in Egypte, Griekenland en Rome over heksenvervolgingen tijdens de middeleeuwen in onze contreien tot de natuurreligie Wicca die nu nog actueel is. Er is ook veel aandacht voor onze eigen stad Brugge want hier werden heel wat zogenaamde heksen op de brandstapel gegooid. Heksen hebben voor alle duidelijkheid nooit bestaan; het waren dames die zich wat anders gedroegen dan de doorsnee en die door de goegemeente bestreden en bestraft werden, vaak uit onwetendheid.”
Weegschaal
“Een van de pronkstukken is een grote weegschaal uit 1683 die wellicht als ‘heksenwaag’ gebruikt werd”, gaat Dirk verder. “Als de vrouw in kwestie meer of minder woog dan haar postuur deed veronderstellen, werd geconcludeerd dat het een heks was en werd ze gedood. “En dan hebben we ook nog een ‘schandkooi’ nagebouwd waarin de vermeende vrouw te water werd gelaten om haar hekserij te doen bekennen.”
Heksenmuseum, Wollestraat 29, Brugge. Een ticket kost 9 euro. Een combiticket met ook het foltermuseum kost 15 euro. Elke dag geopend van 10.30 uur tot 19.30 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier