De ‘Blauwe Ruit’ of ‘Carré Bleu’ moet het toeristisch en recreatief paradepaardje worden van de Eurometropool Rijsel- Kortrijk-Doornik. Het gaat om een negentig kilometer lange grensoverschrijdende fietslus van zachte paden langs de belangrijkste waterlopen in de grensregio. Van de 24 hotspots langs de route bevinden er zich drie in Menen.
De Blauwe Ruit, dat betekent fietsplezier langs waterlopen aan deze kant van de grens, op de grens en over de grens. Negentig kilometer lang volgt de fietslus de jaagpaden langs de Leie, het kanaal Kortrijk-Bossuit, de Schelde, het Spierekanaal, het kanaal van Roubaix, de Marque en de Deûle.
Water vormt de verbindende factor, dankzij het circuit kan het grote publiek de drie regio’s van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik ontdekken. Het project kwam tot stand met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
“203 borden met het herkenbare logo met de blauwe ruit bewegwijzeren het parcours, dat we samen met alle toeristische actoren uitstippelden”, zegt coördinator Catherine Christiaens van het Agentschap van de Metropool. “De route vormt een lus die de Vlaamse, Waalse en Franse deelregio’s van de Eurometropool verbindt. Onderweg kan je kennismaken met de couleur locale in dorpen, cafés en restaurants en kan je picknicken in de natuur aan de waterkant.”
Digitale fietskaart
“In de toekomst willen we de Blauwe Ruit voorzien van aanlooproutes vanuit de belangrijkste steden van de Eurometropool. Ook willen we het toerisme langsheen het parcours verder versterken met informatie over hotels, restaurants en trekpleisters.”
Bij alle toeristische diensten is een gratis papieren en digitale fietskaart beschikbaar, die de toeristische informatie langsheen dit Frans-Belgische fietstraject bundelt. Op de kaart staan 24 interessante hotspots met watergebonden erfgoed, industrieel erfgoed, natuurgebieden, parken, bruisende steden… De kaart duidt enkele aanbevolen startplaatsen aan, maar je kan je fietstocht op eender welke plaats langs het parcours beginnen.
Oude Sluizen
Voor Menen is de interregionale fietsroute een unieke kans om de toeristische en recreatieve troeven van de stad in de verf te zetten. “Eenmaal de Leiewerken en de Leiebrug voltooid, moeten de Leieboorden een toeristische trekpleister worden voor de stad”, zegt schepen van Toerisme Virginie Breye.
“Voor wie langs deze route fietst, zal de fiets- en voetgangersbrug een veilige oversteekplaats en toegangspoort naar onze binnenstad vormen. Van daaruit kan je dan ons erfgoed zoals het Belfort ontdekken, en proeven van ons uitgebreid cultuuraanbod. In Menen zijn er drie hotspots opgenomen in de Blauwe Ruit: de Oude Sluizen en het Leie-eiland, het toekomstige Barakkenpark en het Diefhondbos en in Lauwe de voormalige site van De Witte-Lietaer.”
Langs het parcours van de Blauwe Ruit komen ook enkele opvallende panelen en installaties, die de nadruk moeten leggen op de troeven en landmarks langs het water. In Menen zal dat een kader met een zitbank zijn.
(CB/ foto WO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier