KW Zomertip: Fietsen langs drie stiltedorpen in de Westhoek

Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

Een fietstocht door de landelijke Westhoek brengt je wel eens door dorpen waar tijd van geen tel is. Dorpen waar iedereen elkaar kent en de samenhorigheid groot is. Er valt weinig te beleven en toch worden die dorpen gekoesterd als een zeldzame erfgoedparel. Drie logiesuitbaters vertellen ons over ‘hun’ dorp.

1. Op de rug in een weide in Lampernisse

Hein Steenkiste baat samen met zijn broer en schoonzus Hotel Bladelijn uit in Lampernisse. De gerenoveerde hoeve wordt omringd door de beschermde komgronden, een natuurgebied waar heel wat weidevogels komen broeden. “Ik ben hier als het ware opgegroeid”, vertelt Hein. “Mijn ouders kochten de hoeve toen ik 12 jaar was. Al onze vakantie en vrije tijd spendeerden we aan het opknappen van de hoeve om er een hotel van te maken.”

Lampernisse wordt vaak omschreven als het stilste dorp van Vlaanderen. “Het kan hier zo stil zijn dat je alleen nog vogels hoort fluiten of de koeien hoort loeien. Een professor van de Universiteit Gent deed eind jaren negentig onderzoek naar die stilte. Volgens hem was Lampernisse één van de weinige plaatsen in Vlaanderen die voldeden aan de definitie van een stiltegebied.”

De favoriete plek van Hein is de kerktoren. “Sinds kort is die vrij toegankelijk. Boven heb je een prachtig uitzicht op de komgronden van Lampernisse, net een uitgestrekte lappendeken waarvan de kronkelgrachten de naden zijn.” Wie in Lampernisse komt logeren, zoekt bewust die rust op. “Er is niets zaliger dan hier op een warme, zonnige dag op je rug in een weide te liggen en te luisteren naar de stilte. Ik zou het iedereen aanraden.”

Hoeve-hotel Bladelijn, Zadelstraat 8, 8600 Lampernisse (Diksmuide), http://www.bladelijn.com

2. Authentiek Vlaanderen in Leisele

Stefaan Delerue kijkt uit over de grote landschapstuin van zijn B&B Dons en Flanel die hij samen met zijn vrouw uitbaat. “Er zijn meerdere hoekjes in de tuin waar het bijna altijd windstil is. Heerlijk om te vertoeven.” De huiselijk ingerichte B&B telt twee kamers.

“Leisele ligt letterlijk aan de rand van het land. Hier beleef je nog het authentieke Vlaanderen zoals het vroeger was. Files kennen we hier niet. Door het dorp lopen kasseiwegen en de huizen rondom de kerk zijn grotendeels nog oorspronkelijk. Het is een karakterdorp met veel couleur locale.”

Volgens Stefaan is dat te danken aan de vele horeca. “Volkscafé De Vetten Os staat bekend om zijn huisgemaakte picon. Met ‘t Voshol, De Schreve en Bachten de Kupe hebben we een aantal restaurants die kwaliteit bieden. De horeca zorgt voor verbinding in het dorp, en onze gasten weten dat te appreciëren.”

Wie op vakantie komt naar Leisele, maakt er vaak een fietsvakantie van. “Het open, vlakke landschap leent zich perfect om te fietsen. Zo’n tachtig procent van onze gasten kiest tijdens hun vakantie minstens één keer voor een tochtje naar zee via het fietsnetwerk. Grensoverschrijdend opende onlangs het fietsnetwerk ‘Plaine et Littoral de Flandre’, goed voor zeshonderd kilometer nieuwe fietsbeleving voor onze gasten in Noord-Frankrijk.”

B&B Dons en Flanel, Beverenstraat 94, 8691 Leisele (Alveringem), www.donsenflanel.be

3. Roepende uilen in Booitshoeke

Lindsey Beele verzeilde samen met haar man Bart als bij toeval in Booitshoeke. “Zo’n twintig jaar geleden kwamen we terug van wereldreis en zochten we een woning om ons nest te maken. Mijn vader passeerde hier toevallig met de fiets en zag dat deze woning te koop stond. We waren direct verkocht. Ik zou hier nooit meer weg willen.”

In volle corona zette een van de buren zijn woning te koop. Lindsey en Bart aarzelden niet, kochten het, stripten het en maakten er de ecologische vakantiewoning Uilenvlucht van, goed voor negen gasten. “De meeste gasten komen met familie of vrienden genieten van de rust. We beschikken over kano’s waarmee je zo naar Boer Bart kan varen om er een ijsje te smullen op het hoeveterras. Vanuit de woning zie je zowel de zonsondergang als de zonsopgang.”

Booitshoeke telt een honderdtal zielen. “Ik ervaar het hier wel als een stiltedorp. Het enige nadeel is de soms harde wind die in de polders kan opsteken. Ik kan nog steeds verrast zijn van het beeld van koeien in de mist of van het geluid van uilen die roepen. Gisteren zag ik een specht die druk bezig was in een boom.”

Voorbijgangers houden hier graag halt voor een picknick. “Voor het idyllische kerkje staat een boom waaronder we onlangs een oude bank hebben geplaatst. De bank wordt vaak gebruikt door passerende fietsers om er een rustpauze in te lassen.”

Vakantiewoning Uilenvlucht, Pastoor Henri Scherpereelstraat 22, 8630 Booitshoeke (Veurne), www.uilenvlucht.be