De hotels aan de kust gaan de krokusvakantie in met 8 procent minder geboekte kamers in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van provinciebedrijf Westtoer. Vermoedelijk zijn er minder boekingen omdat de krokusvakantie in Franstalig België dit jaar niet samenvalt met die in Vlaanderen.
Komende week hebben enkel de Vlamingen een week krokusvakantie. De Franstalige Belgen hebben twee weken krokusvakantie vanaf 24 februari. Vorig jaar overlapten de vakanties wel nog. Daardoor zijn er dit jaar gemiddeld 8 procent minder boekingen bij de kusthotels.
Volledig afzonderlijk
Vorig jaar waren de Franstalige Belgen namelijk nog goed voor 25 procent van het totaal aantal toeristische overnachtingen in de krokusvakantie. Het is de eerste keer dat de krokusvakantie voor Vlamingen en Franstalige Belgen volledig afzonderlijk valt.
Bovendien vallen ook de weersvoorspellingen wat tegen. “De krokusvakantie valt extra vroeg. De afgelopen vijf jaar viel de krokusvakantie telkens later in februari met dus wat meer kans op vroeg lenteweer. In 2025 begint de krokusvakantie voor de Vlamingen pas begin maart en valt dit samen met de tweede week van de krokusvakantie voor de Franstalige Belgen”, klinkt het bij Westtoer.
Rest van Vlaanderen
Voorlopig ligt de bezettingsgraad het hoogst in het eerste weekend van de vakantie, met een bezetting van 60 procent in de nacht van zaterdag op zondag.
Ook voor de rest van Vlaanderen is er een lichte daling te zien in de toeristische overnachtingen. Toerisme Vlaanderen verwacht op basis van de voorlopige boekingscijfers tot en met zondag 4 februari bij voornamelijk hotels en B&B’s ongeveer 10 procent minder overnachtingen voor heel Vlaanderen.
“De belangrijkste reden hiervoor is wellicht de voorjaarsvakantie in Wallonië, die dit jaar niet samenvalt met de Vlaamse krokusvakantie volgende week”, zegt ook Toerisme Vlaanderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier