Het is druk aan de kust. De burgemeester van De Panne spreekt zelfs over een van de drukste weekends van de zomer. Onder de toeristen wordt heel wat Frans gesproken. Toch blijken het zeker niet altijd Fransen te zijn, die omwille van de ingevoerde ‘pass sanitaire’ de grens oversteken voor een dagje aan onze kust.
“Wij komen hier meerdere keren in de zomer op vakantie”, zegt Pascal Hospital (34) die met zijn familie vanuit de regio van het Noord-Franse Lens afzakte naar het strand van De Panne. “We genieten van het mooie weer en de lekkere Belgische frieten. Ons bezoek heeft niks te maken met de Franse coronamaatregelen.”
Niet alle Franstaligen komen uit Frankrijk. Emilie Grawez (36) is bijvoorbeeld van Charleroi. “We komen verschillende keren per jaar afspreken met onze Franstalige vrienden van De Panne. Het is wel de eerste keer dat ik hier ben in de maand augustus. Er is veel volk, maar het is ok. We voelen ons veilig.”
Altijd veel Fransen
Daniël Hofman (70) en zijn vrouw Carine Mertens (56) uit het Waalse Tubeke verhuisden tien jaar geleden naar De Panne. “Ik heb hier al meer dan vijftig jaar geleden een vissershuisje gekocht en sinds ons pensioen zijn we hier definitief komen wonen”, aldus Daniël. “Pass sanitaire? Er zijn hier altijd veel Fransen bij mooi weer. Ik denk dat ze hier graag komen, omdat er meer animatie, horeca en winkels zijn dan aan hun kust.”
“We houden van De Panne”, vervolgt Carine. “We ervaren hier een hogere levenskwaliteit dan in het Brusselse. Er is plaats genoeg voor iedereen, en hier wordt ook heel wat Frans gesproken. Hoor maar eens voor en naast ons.”
Niet klagen
“Het is heel druk, maar zoveel volk kan je hier wel verwachten bij zo’n mooi weer”, aldus Jonathan De Leener (40), die afkomstig is uit Brussel en al tien jaar brasserie De Kursaal uitbaat aan de Zeedijk. “Ik heb niet de indruk dan er meer Fransen zijn dan anders. Wij hebben altijd veel Franse klanten en onze zaak heeft een Franse keuken. Het terras zit mooi vol, ik mag niet klagen.”
Coronacoaches Rune (15) en Sara (16) deden hun best om al dat volk op de regels te wijzen. “De ene reageert al wat vriendelijker dan de andere. Het is druk en er wordt meer Frans gesproken dan Nederlands, maar alles verloopt veilig genoeg. Op dat vlak doen we zeker ons best in De Panne.”
Moelijk onderscheid
“Het is een zeer druk weekend, een van de drukste van de zomervakantie”, meent burgemeester Bram Degrieck (Het plan – B). “Maar of er nu meer volk is dan andere jaren tijdens zo’n mooi verlengd weekend? Dat durf ik niet met zekerheid te stellen. De impact van de Franse coronamaatregelen hebben we hier vooral gemerkt in het begin van de week, maar dit weekend valt dit niet te meten en er kan moeilijk een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende toeristengroepen.”
“De fijne lijn tussen vol en boordevol hebben we vandaag wel overschreden. Er is volgens mij te veel volk en dan is niet overal even aangenaam. Nu, de mensen zijn hier en we gaan ze niet naar huis sturen, want de horeca kan er maar van profiteren en ik denk dat alle activiteiten buiten veilig verlopen.”
Groot vuurwerk
“Ik maak me ook geen zorgen over het grote vuurwerk, dat van 21 juli naar zondagavond verplaatst werd. Er is voldoende controle en we merkten in de voorbije coronaperiode nooit een verband tussen veel volk en stijgende cijfers. Ik maak me dus weinig zorgen. We moeten weer leren leven met zoveel volk, dat naar onze prachtige gemeente komt.”
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier