Grandioze uitzichten beleven vanop unieke locaties

© Westtoer
Redactie KW

Heb jij al de Warandetoren in Middelkerke, de Sint-Maartenskerk in Kortrijk of het Klankpanorama in Dranouter bezocht? Dankzij het project Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer openden de voorbije jaren overal in de provincie uitkijkpunten.

Je klimt er gratis tot grote hoogte om er te genieten van de gevarieerde natuur of het bruisende stadsleven dat aan je voeten ligt. Onlangs opende ook in Eernegem een magniefiek uitkijkpunt, dat een toonbeeld is van een sterke staaltje van uitmuntende architectuur.

Water voor locomotieven

De Pompentoren in Eernegem staat als een blikvanger naast de Stationsput. Deze uitgestrekte vijver langs de Groene 62, de wandel- en fietsverbinding tussen Torhout en Oostende, werd eind negentiende eeuw uitgegraven. Het water was bedoeld om de stoomlocomotieven in het station van Oostende van kalkarm water te voorzien. De pompen van de Pompentoren trokken water uit de Stationsput en stuurden dit via leidingen naar het station van Oostende.

Bovenop de toren werd nu een transparante stalen constructie geplaatst die de toren tot tweemaal zo hoog maakt. Via negentig trappen klim je helemaal tot boven waar je een prachtig uitzicht hebt op het omringende landschapspark.

Langs de Stationsput is het aangenaam wandelen, rusten of picknicken. Kom je met de fiets? Dan raden we de met zeshoekige bordjes bewegwijzerde Polderrandfietsroute (46 km) aan. De Stationsput is één van de mogelijke startplaatsen van deze route die de open polders en de gesloten bossen van het Brugse Ommeland verkent.

Avontuur op grote hoogte

Een Brugs uitkijkpunt anders beleven? Het kan! Op zondag 7 juli kan je vanop de 49,5 meter hoge Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk in Lissewege zowaar rappellen langs de noordkant van de kerk. Het is op dat moment ook kermisweekend in het Witte Dorp. Je passeert de kerk met de Uitkerkse Polderfietsroute (40,4 km) of te voet met de Ter Doestwandelroute (8,8 km). Beide zijn met zeshoekige bordjes bewegwijzerd.

In Veurne de heb je de 38 meter hoge Sint-Niklaastoren (foto). De Sint-Niklaastoren ligt langs de met zeshoekige bordjes Moerenfietsroute (55,8 km) die het hele hinterland in de regio verkent. Wie liever te voet Veurne verkent, raden we de met klinknagels bewegwijzerde stadswandelroute (4,6 km) aan.

Deze activiteiten zijn gratis maar je moet wel een tijdslot reserveren via www.visitwestvlaanderen.be.