De kust kijkt met gemengde gevoelens terug op paasvakantie: “Anderhalf miljoen toeristische overnachtingen, maar nauwelijks ligbedden verhuurd”

Zaterdag 13 april was er aardig wat volk in De Panne. © GUS
Redactie KW

Tijdens de paasvakantie noteerde het West-Vlaamse toerismebedrijf Westtoer 1,5 miljoen toeristische overnachtingen en 1,1 miljoen dagtoeristen. Dat zijn gelijkaardige cijfers als vorig jaar. De hotelsector is al bij al tevreden, hoewel het reikhalzend uitkijkt naar mei met de vele vakantiedagen en ook de Waalse schoolvakantie. Bij de strandcabines zuchten ze. “We hebben nauwelijks ligbedden verhuurd, een seizoenstart in mineur”, reageert Elianne Bartholomeus die cabines verhuurt op het strand in De Panne.

Zaterdag was een zonovergoten dag. Tijd dus om de sfeer aan de kust op te snuiven. Wij trokken naar De Panne. Op de Zeedijk was het een gezellige drukte, maar op het strand zaten veel minder mensen. Enkel wie een goed windscherm mee had, kon er genieten van de lentestralen. Elianne Bartholomeus is haar 33ste seizoen gestart als uitbaatster van strandcabines Maria. “Ik was hier elke dag, maar slechts vijf dagen kon ik open doen. Vandaag zaterdag is de eerste dag dat er wat meer ligbedden worden verhuurd. Het weer is voor ons een doorslaggevende factor en we hebben de dagen zonder wind en met zon heel hard gemist. Hopelijk wordt mei veel beter. Juni is sowieso een overgangsmaand. Wat het zomerseizoen zal brengen, valt nog af te wachten.”

Vaste stopplaats

Op één van de ligbedden spotten we de zussen Nadine (66) uit Langemark en Gerda (61) uit Ieper. “Al van kindsaf komen we naar De Panne en de strandcabines van Elianne zijn daarbij een vaste stopplaats. We liggen hier op ons gemak, afgeschermd van de wind en we worden altijd vriendelijk ontvangen. Het is de eerste dag in deze vakantie dat het weer is om te zonnen. Vanmorgen hebben we een Picon gedronken op de markt. We kochten een slaatje en broodje, installeerden ons op de ligbedden en vielen als een blok in slaap. Wat roddelen hoort er uiteraard ook bij (lachen). Jammer dat er zo’n moeilijke verbinding is met het openbaar vervoer tussen Ieper en De Panne, maar dat weerhoudt er ons niet van om steevast naar hier te komen om vitamientjes op te doen.”

Geen grote pieken

Westtoer berekende dat de kust 1,5 miljoen toeristische overnachtingen noteerde en 1,1 miljoen dagtoeristen. Qua overnachtingen is dat een status quo, qua dagtoerisme een stijging met 9 procent. De topdag was 6 april met 115.000 dagtoeristen.

Xavier Vercaemst (43) heeft 10 hotels aan de kust en kijkt al uit naar de opening van het elfde in het Sky District in Oostende dat hij tegen Pasen volgend jaar wil openen. Het wordt een hotel met 113 kamers en 3 vergaderzalen. Nu al heeft hij één hotel in De Panne, vier in Middelkerke, vier in Oostende en één in Blankenberge.

“Wij mochten 11 procent meer bezoekers ontvangen in vergelijking met vorig jaar” – Plopsa-CEO Carl Lenaerts

“Wat me opviel, is dat we geen grote pieken hadden. De gasten kwamen verspreid over de vakantie. Qua bezetting zie ik verschillen tussen de badplaatsen. In Blankenberge zat ons hotel voor 70 procent vol, in Oostende voor 78 procent, in De Panne voor 67 procent en in Middelkerke voor 60 procent. Dat Oostende de topper is, hoeft niet te verbazen. Er is daar heel wat te doen qua activiteiten, dat trekt volk aan. Ons nieuwste hotel in het nieuwe casino in Middelkerke had na een week al een bezetting van 48 procent wat heel goed is. Daar noteerden we zelfs boekingen van mensen uit Middelkerke zelf en uit Oostende die nieuwsgierig waren. Meer dan de helft van onze gasten komt uit eigen land.” Qua activiteiten zit het inderdaad goed aan de kust. Denken we maar aan het Ensorjaar en het streetartfestival Crystal Ship in Oostende en de kunstriënnale Beaufort.

Te weinig personeel

De uitdaging wordt het vinden van personeel. “In sommige hotels hebben we een deel van ons terras zelfs niet kunnen openen omdat we te weinig medewerkers hadden”, zegt Vercaemst. “In mei zijn alle helpende handen meer dan welkom. Tijdens de zomermaanden kunnen we rekenen op een vaste equipe jobstudenten. We merken nu al een grote vraag voor een verblijf tijdens mei. Dan hebben ook de Walen hun vakantie.”

Dat bevestigt ook Westtoer, hoewel er ook tijdens deze vakantie Franstalige Belgen de weg naar de kust vonden. Ongeveer 20 procent van de toeristische overnachtingen waren gereserveerd door de Walen. Toen beide landsdelen nog gelijktijdig vakantie hadden, was dat 33 procent.”

Meer bezoekers in Plopsaland

Plopsaland De Panne maakt een positieve balans op na de paasvakantie. “We mochten 11 procent meer bezoekers ontvangen in vergelijking met vorig jaar”, evalueert Plopsa-ceo Carl Lenaerts. “Het fors uitgebreide animatieprogramma met onder meer het nieuwe Studio 100 festival wordt geapprecieerd. Met het Plopsa Hotel behaalden we een bezettingsgraad van 80 procent. Met het zwembad bereikten we een status quo in vergelijking met vorig jaar. We hadden dus niet te lijden onder het wisselvallige weer. We kijken al uit naar een fantastische zomer met onder meer de sprookjesmusical Sneeuwwitje en de ZomerRevue.”

Plopsaland blijft doorlopend open tot en met het einde van de zomervakantie. De waterparken zijn het hele jaar open. De indoorparken zijn nu nog 5 op 7 open, maar vanaf mei elke dag. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier