Authentieke draaimolen op zeedijk straalt Oostende uit

Natacha zal de draaimolen winter en zomer uitbaten. (foto JRO) © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Voortaan vind je ter hoogte van het Klein Strand het hele jaar door een kermisattractie. Natacha Semay haalde daarvoor de stedelijke concessie binnen, maar moest aan enkele voorwaarden voldoen. “De draaimolen moest Oostende uitstralen en daar ben ik in geslaagd.”

Wie een fikse wandeling doet langs Visserskaai en Albert I-promenade, komt voortaan de draaimolen van Natacha tegen. De molen heet niet voor niets ‘Carrousel d’Ostende’. “Vroeger was hier een abonnement voor een nostalgische paardenmolen”, legt schepen van Kermissen Charlotte Verkeyn (NVA) uit. “Maar die werd een tijdje niet meer ingevuld wegens ziekte. We wilden een waardige vervanger. In de uitschrijving staat dat de draaimolen het thema ‘Oostende’ moet bevatten. Natacha sprong op de kar en slaagde erin om Oostende duidelijk in beeld te brengen.”

Natacha Semay mag nu toch stilaan het boegbeeld van het Oostendse kermisleven genoemd worden. Samen met haar broer Walter stapte ze in de voetsporen van hun ouders. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Geraardsbergen, maar ondertussen wonen ze al 30 jaar in Oostende, in de Zandvoordestraat. Walter en Natacha baten elk een lunapark uit met dezelfde naam: ‘Gambling Room’. “De kermis is ons leven”, zegt Natacha. “Nooit heb ik eraan gedacht om iets anders te doen dan in de voetsporen van onze ouders te stappen. Al van kinds af aan reis ik van kermis naar kermis. Ik zou mijn leven niet anders willen.”

Handgeschilderd

Natacha kocht de draaimolen in functie van de concessie. “Ik wachtte het akkoord af om deze draaimolen aan te kopen”, zegt ze. “Toen het akkoord er was, ging ik op zoek. Ik vond deze prachtige paardenmolen – die nu ongeveer 50 jaar oud moet zijn – in Frankrijk. De draaimolen werd volledig gerestaureerd. Het kreeg een nieuwe vloer en er werden enkele nieuwe elementen toegevoegd, maar met aandacht voor het behoud van het authentieke.”

Als Oostendse is Natacha blij dat ze in eigen stad haar kermisattractie het hele jaar mag uitbaten. “Altijd leuk, toch? En de naam werd ook gekozen in functie van de voorwaarden. Daarnaast lieten we elk paneel bovenaan de carrousel met de hand schilderen. Je ziet er schilderijen op van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, de Mercator, het Kursaal, enzovoort. Zelfs de zeehondjes – die hun rustplaats hier niet ver vandaan hebben – kregen een plaats op de draaimolen. Ik draag Oostende in mijn hart en ben trots dat ik Oostende via de draaimolen in de spotlights kan zetten.”

Niet tijdens foor

Tijdens de Oktoberkermis mag Natacha haar attractie echter niet openen. “Dan sta ik sowieso met het lunapark op de kermis. Ik zal zelf niet elke keer aanwezig zijn, omdat ik ook nog het hele jaar door andere kermissen doe. Maar als het kan, zal ik er zelf zijn. Of ik bang ben dat de kermissen opnieuw de deuren moeten sluiten? Ik denk dat we het nu wel zullen gehad hebben. Dat is voor de foorkramers ook niet meer haalbaar”, besluit Natacha.

“De kermis is ons leven”

“Het zou tof zijn mochten we meer nostalgische attracties kunnen plaatsen. Misschien een ideetje voor de toekomst”, geeft schepen Verkeyn nog lachend mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier