Stijn en Sarah kozen voor een grote zwemvijver:“We zaten er al eens met twaalf in”

Een zwemvijver is volgens Stijn en Sarah de ideale combinatie van een zwembad en een vijver. © WVH
Redactie KW

Corona deed de vraag naar privézwembaden boomen. Stijn Dewulf en Sarah Velle uit Koksijde kennen de geneugten van zo’n buitenbad al langer, want zij hebben een grote zwemvijver in de tuin. “Van zodra het mooi weer is, springen we daarin met de kindjes.”

Sarah Velle (30) werkt als vastgoedmakelaar bij Dewaele in Koksijde, haar man Stijn Dewulf (31) is sanitation officer bij PepsiCo in Veurne. Ze wonen met hun twee zoontjes Ralph (4) en Richard (2) in Sarahs ouderlijke woning.

“Na het overlijden van mijn mama ben ik hier blijven wonen en ondertussen had ook Stijn al zijn intrek in het huis genomen. De tuin en het terras moesten we wel dringend onder handen nemen. Nu hebben we hier niet alleen een houten prieel met een terrasverwarmer, maar ook een loungeset en een buitendouche. Daardoor kunnen we in de zomermaanden heel wat tijd buiten doorbrengen met het hele gezin”, vertelt ze.

“We combineren het genot van een zwembad met dat van een vijver”

Drie jaar geleden kwam daar ook nog een zwemvijver bij. Die meet 3 bij 10 meter, met aan de zijkant een moeraszone van één meter breed. “Daarin staan de waterplanten die instaan voor de natuurlijke filtering. Van zodra het warm genoeg is, doen die hun werk”, legt Stijn uit, die zich hiervoor inlas in de materie. “Door het glasheldere water zie je enkele goudwindes, waar wij op warme zomeravonden graag tussen zwemmen. Ook Ralph is een echte waterrat, die altijd staat te trappelen om zijn zwembandjes aan te trekken. Richard houdt het voorlopig bij wat ploeteren aan de brede trappen.”

Hondentrainer

Is zo’n zwemvijver niet gevaarlijk met kleine kinderen? “Onze kindjes weten dat ze sowieso niet alleen naar buiten mogen. Ik werk echter vrijwel elke avond in de tuin, waardoor ook zij dikwijls buiten zijn. Toch houden ze altijd mooi afstand van de rand. We hebben hier overigens ook twee honden en een kat rondlopen en zij gebruiken de vijver alleen als drinkbak. Ik ben hondentrainer en ik heb hen kunnen aanleren dat ze niet in het water mogen springen”, zegt Stijn.

De keuze voor een zwemvijver kwam er vooral om esthetische redenen. “Sowieso vinden wij zo’n vijver met planten en vissen mooier dan een zwembad. Zeker in de winter, wanneer je dan op een zeil zit te kijken. Stijn wou eerst een gewone vijver, maar dan stelde ik een zwemvijver voor. Daarmee combineren we immers het genot van een zwembad met dat van een vijver: twee in één!”

Dat zo’n zwemvijver goedkoper is dan een zwembad, is mooi meegenomen. “Een zwembad is veel duurder in aanschaf én in onderhoud, door het chloor en de elektriciteit voor de zuivering en verwarming. Wij hadden lange tijd alleen een schepnet om de boomblaadjes uit het water te halen, al hebben we sinds kort ook een waterstofzuiger. Die verwijdert het zand en reinigt de bodem, bovenop de natuurlijke filtering”, weet Sarah.

Fris water

Nadeel is alleen dat je zo’n ecologische zwemvijver niet kan – of mag – verwarmen, zoals je dat bij een zwembad wel kan. “Toch hebben ook wij ons in juni en september al aan een plons gewaagd, al is het water dan inderdaad wel fris. Wij vinden evenwel dat we met onze Belgische zomers zeker voldoende gebruik kunnen maken van onze zwemvijver. Alleen valt dat dit jaar voorlopig wat tegen. Onze grote opblaaspauw heeft zijn veren dus nog niet dikwijls kunnen laten zien”, lacht Stijn.

“De vijver is voor ons dikwijls een reden om op zondag thuis te blijven in plaats van naar zee te gaan. Hij is overigens ook populair bij onze vrienden, die hier graag op bezoek komen voor een zwempartijtje. We zaten er al eens met twaalf man samen in!” (WVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier