Steeds meer West-Vlamingen graven een zwembad in hun tuin
Het aantal vergunningsaanvragen voor zwembaden blijft in grote delen van West-Vlaanderen verder stijgen. In Roeselare bijvoorbeeld zijn er dit jaar al 30 aanvragen, de helft meer dan in heel 2020 en meer dan vier keer zoveel dan in 2018. Velen zoeken met een plonsje een vakantiegevoel in eigen tuin, ook al werkt het zonnetje voorlopig niet al te goed mee.
De kans dat u in de zomer een opblaasbadje of kenmerkend blauw zwembad bovenhaalt, is vrij groot. Maar voor meer en meer West-Vlamingen mag het een ietsje meer zijn. Uit een rondvraag bij de steden en gemeenten blijkt dat het aantal aanvragen voor vergunde zwembaden nog altijd fors in de lift zit.
“De stijging is al langer bezig, maar sinds het begin van de coronacrisis is het echt opmerkelijk”, zegt Yves Denturck, diensthoofd van het departement Omgeving bij de stad Roeselare. “Waar we in 2018 nog ‘maar’ zeven aanvragen hadden voor zwembaden, steeg dat in 2020 naar 22. En voor de eerste zeven maanden van dit jaar kwamen er al 30 vergunningsaanvragen binnen, 27 voor zwembaden en drie voor ruime zwemvijvers.”
Ook andere lokale besturen zien de jongste maanden almaar vaker tuinzwembaden passeren in de lijst met vergunningsaanvragen. Brugge spant de kroon met 72 aanvragen voor zwembaden dit jaar. In heel 2020 waren er 61, in 2019 slechts 18. In De Panne zijn er voor dit jaar al 14 aanvragen, meer dan de som van 2019 en 2020 samen. Het Waregemse stadsbestuur kreeg in 2021 al 20 vergunningsaanvragen en ook in Jabbeke werden er al 12 aanvragen ingediend. In heel 2020 ging het daar om 19 vragen tot vergunningen.
Damme kreeg in 2021 al 11 vragen voor zwembaden, drie meer dan in heel 2020 en bijna dubbel zoveel als in 2019. In Koksijde werden in 2020 21 vergunningen aangevraagd, dit jaar staat de teller voorlopig al op 13. En in Ruiselede tot slot: 9 aanvragen in 2021 tegenover 2 in 2020 en 4 in 2019.
80 vierkante meter
“De trend is absoluut stijgend. Sinds 2019 zijn er elk jaar wat meer”, knikt ook Tom Beunens, schepen van Ruimtelijke Ordening voor Tandem in het uitgestrekte Avelgem. “De voorbije drie jaar hebben we in totaal zo’n 25 zwembaden vergund of geregulariseerd, de meerderheid in het laatste anderhalf jaar.”
Let op, niet voor elk zwembad heb je een vergunning nodig. Zo geldt een vrijstelling zolang de totale verharding in de zij- of achtertuin niet groter is dan 80 vierkante meter. Alle niet-overdekte constructies – denk aan opritten, tuinpadjes, terrassen of vijvers – moeten meegeteld worden in de berekening van die maximale oppervlakte.
Daarnaast mag een zwembad ook niet meer dan anderhalve meter boven het maaiveld uitkomen, geldt een minimale afstand van 1 meter ten opzichte van de perceelsgrens en mag je niet verder dan 30 meter van de woning een zwembad ingraven. In tuinen in kwetsbaar gebied zijn tot slot geen zwembaden toegestaan.
Wie dus een kleiner exemplaar wil laten plaatsen en aan de voorwaarden blijft voldoen, hoeft niet aan te kloppen bij de gemeentelijke diensten. “Ik denk dan ook dat het beeld dat wij in het gemeentehuis hebben enigszins vertekend is”, zegt Tessa Vandewalle, CD&V-schepen voor Ruimtelijke Ordening in Houthulst. Daar werden tot nu toe drie aanvragen voor zwembadvergunningen gedaan. “De kans is groot dat er wel wat meer worden geplaatst.”
Overal in België
Volgens de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers worden er dit jaar zeker 4.500 zwembaden geplaatst in heel België. Ter vergelijking: in 2020 waren dat er iets meer dan 4.000, in 2019 ruim 3.000. Toen al sprak de sector of “uitstekende jaren” en “een explosie aan bestellingen”. “De trend houdt dus ook in 2021 verder aan”, stelt directeur Patrice Dresse.
Voor zwembadbouwers is het bij momenten harken om te kunnen blijven volgen. Velen zagen het voorbije anderhalf jaar de vraag verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, met langere wachtlijsten tot gevolg.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier