Rolstoelvriendelijke Flower Power: Handicap International lanceert 14 wandelroutes voor het goede doel

Martine Opsomer in de bloemenpluktuin in de belevingsboerderij Herenthoeve, gelegen langs de Flower Power-route.© Foto Kurt
Martine Opsomer in de bloemenpluktuin in de belevingsboerderij Herenthoeve, gelegen langs de Flower Power-route.© Foto Kurt
Redactie KW

Handicap International heeft deze maand de aftrap gegeven van ‘We Move Together’. De ngo lanceert in het kader van deze campagne veertien wandelroutes in verschillende steden en natuurgebieden in België. In Meulebeke kan je de rolstoelvriendelijke Flower Power-route ontdekken, uitgestippeld door belevingsboerderij Herenthoeve.

Handicap International is een niet-gouvernementele organisatie die, zoals de naam al doet vermoeden, wereldwijd personen met een handicap en kwetsbare bevolkingsgroepen ondersteunt. Handicap International zet zich in voor de waardigheid en de rechten van die mensen. Ze doen dit intussen al 35 jaar en zetten al in meer dan 60 landen ontwikkelingsprogramma’s op poten.

“Bewegingsvrijheid is voor iedereen een fundamenteel recht”, zegt directeur van Handicap International België Erwin Telemans. “Helaas is dit in veel landen niet altijd vanzelfsprekend, door een gebrek aan kwalitatieve revalidatiezorg voor mensen met een fysieke beperking. Liefst 250 miljoen mensen hebben nood aan revalidatiehulpmiddelen maar slechts één persoon op tien heeft hier toegang tot. Het is nochtans de sleutel tot autonomie en daar wil Handicap International deze personen in ondersteunen door duurzame projecten in verschillende landen te begeleiden.”

Solidariteit

In België loopt daarom nog tot en met eind juni de campagne We Move Together . Tijdens deze periode biedt Handicap International veertien unieke wandelingen aan in verschillende steden en natuurgebieden in België en dat in samenwerking met verschillende lokale partners. Bekende gezichten zoals radiopresentator Sven Ornelis en Christophe Ramont, bekend van zijn deelname aan Blind Getrouwd , zetten zich samen in beweging voor het goede doel en stappen een van de veertien wandelingen. “Met deze actie willen we maatschappelijke aandacht en collectieve samenwerking vragen voor het tekort aan revalidatiehulpmiddelen. Samen solidariteit tonenis een eerste stap in de goede richting”, zegt Erwin Telemans.

Hiermee vragen we aandacht voor het tekort aan revalidatiehulpmiddelen

In de provincie West-Vlaanderen zijn drie wandelroutes uitgestippeld, waaronder de Flower Power-route in Meulebeke. Die werd samengesteld door Martine Opsomer van belevingsboerderij Herenthoeve. “We wonen hier in Meulebeke heel landelijk en dat biedt veel mogelijkheden voor wandelaars”, vertelt Martine. “Ik ben zelf een fervent wandelaar en ik had al een project ingediend bij een andere organisatie dat verband houdt met wandelen. Daarop werd ik door Handicap International gecontacteerd met de vraag of ik geen wandelroute wilde uitstippelen voor hun actie We Move Together .” Uiteindelijk werd de route die Martine uitstippelde, opgesplitst in een korte en een lange route. Beide routes werden uitgetest door partnerorganisatie Done By Friday en bleken geschikt voor rolstoelgebruikers.

Bloemenpluktuin

Naast de wandeling door het mooie Meulebeke is er ook de mogelijkheid om een eigen boeket samen te stellen op de bloemenpluktuin van de Herenthoeve. “Ik ben ongeveer drie jaar geleden gestart met de Herenthoeve”, legt Martine uit. “Mijn man en ik waren daarvoor al actief in de land- en tuinbouwsector, maar door een samenloop van omstandigheden hebben we op een bepaald moment beiden besloten om een carrièreswitch te maken. Mijn man is in de bouwsector beland, ik heb me toegelegd op de Herenthoeve mét bloemenpluktuin. Er waren al fruit- en bessenpluktuinen, maar de bloemenpluktuin is een uniek concept in deze provincie.”

Naast de plukweide teelt Martine ook aardbeien en fungeert de Herenthoeve als feestlocatie. Je zou denken dat het in het afgelopen jaar eerder rustig was op de Herenthoeve, maar niets is minder waar. “Corona heeft eigenlijk een positief effect gehad”, aldus Martine. “Mensen waren genoodzaakt om op vakantie te gaan in eigen land en ook het wandelen heeft aan populariteit gewonnen. Daardoor was er plots veel meer passage in Meulebeke en hebben velen ook de Herenthoeve ontdekt. De campagne van Handicap International brengt de Herenthoeve ook nog eens onder de aandacht, dat is natuurlijk mooi meegenomen”, besluit Martine.

Ook wandelen in Passendale en Brugge

In West-Vlaanderen ging niet alleen de Herenthoeve in Meulebeke aan de slag voor Handicap International. Ook in Passendale en Brugge werden interactieve wandelroutes uitgestippeld voor het goede doel, die je nog tot en met eind juni kan ontdekken.

Voor wie gek is op kaas, is de Say Cheese!-route in Passendale een absolute aanrader. Deze tocht van 8 kilometer brengt je langs het indrukwekkende Tyne Cot Cemetery. Eindigen doe je – uiteraard – met een bezoek aan de Oude Kaasmakerij van Passendale.

Liever een route met een flinke portie speurwerk? In Brugge werd een heuse fotoqueeste op poten gezet, met vier fotozoektochten van telkens twee uur, samengesteld door de Koninklijke Gidsenbond.

Meer weten over de wandelroutes in West-Vlaanderen of een van de twaalf andere wandelingen? Surf naar http://www.handicapinternational.be/nl/we-move-together-wandelingen waar je ook een gift kan doen voor Handicap International.

(Lien Henneco)