Frites Unique gaat in zee met bioboerderij Hierford: “Eet minder maar vooral duurzaam vlees”

Hannes Catanzaro en Johan Christiaens
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Johan Christiaens (49) van bioboerderij Hierford in Rollegem en Hannes Catanzaro (29) van Frites Unique stellen de biologische Hierfordburger voor. “Als friturist duurzaam ondernemen lijkt op het eerste zicht ietwat tegenstrijdig, maar dat hoeft het niet te zijn. De Hierfordburger is biologisch en lokaal”, zegt Hannes.

Ecologischer ondernemen

De gedreven ondernemers lanceren een initiatief om biovlees nog dichter bij de mensen te brengen. “Ik ben het principe van de korte keten zeer genegen en tracht zoveel mogelijk met lokale partners te werken. Voor een frituur is dat niet zo simpel, maar toen Johan me aansprak over zijn Hereford runderen die op ecologisch beheerd grasland in Rollegem opgroeien, zag ik een opportuniteit om ook mijn bijdrage te leveren”, vertelt Hannes. “Elke stap in de richting van ecologischer ondernemen, moeten we grijpen.”

De Hierfordburger is enkel in Frites Unique Rollegem te verkrijgen voor 11 euro. Voor de saus werken ze met een chutney van streekproduct Omer.
De Hierfordburger is enkel in Frites Unique Rollegem te verkrijgen voor 11 euro. Voor de saus werken ze met een chutney van streekproduct Omer.

Eet minder maar vooral kwaliteitsvol vlees

Johan en Hannes hebben de ambitie om minder maar wel kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren en te verkopen. “Ik wil de natuurwaarden verhogen door mijn terreinen waar koeien grazen zo veel mogelijk in de natuur te integreren. In eerste instantie begon ik de landschappelijke en ecologische waarden van mijn weides te verhogen door hagen en bomen aan te planten, en door kruidenmengsels in de wei te zaaien. Dat verhoogt de biodiversiteit, verrijkt de vegetatie en is extra voedsel voor de dieren”, vertelt Johan.

Die inspanningen leverden hem de BioVLAM award van 2023 op, een prijs voor innovatie en duurzaamheid in bio. Hij sloeg de handen in elkaar met onder meer Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos. “Ik werk zoveel mogelijk samen met natuurbeheerders en private partners die de natuur- en landschappelijke waarde van hun grond willen verhogen.”

Award Best Burger Benelux 2023

Frites Unique wil meer zijn dan een doordeweekse frituur. “Ons team gaat volop voor kwaliteit, gevarieerde gerechten en zorgvuldig samengestelde burgers. Met fastfood is niets mis zolang de nadruk op good food ligt”, zegt Hannes. Dat vielen ook enkele juryleden van LA Streetfood op, zij namen Frites Unique dit jaar op in de groep van top 100 Burger uit de Benelux, een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd is België, Nederland en Luxemburger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier