Quartiers d’O strijkt deze zomer neer in de Vuurtorenwijk: “Alle wijkbewoners mogen aansluiten”
Quartiers d’O zorgde de voorbije jaren telkens voor een bruisend buurtfeest in de wijken. Dit jaar is de Vuurtorenwijk aan de beurt. Het feest groeit elk jaar vanuit de wijkbewoners zelf en dus zijn de vier culturele partners nog op zoek naar mensen die willen meehelpen in aanloop naar en tijdens het feest op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus.
Het Sint-Antoniusplein is begin augustus het decor voor een bruisend buurtfeest met theater, circus, muziek, dans en workshops. Culturele partners kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP en Theater Aan Zee zetten hun schouders onder het initiatief en werken samen met de bewoners van de wijk het volksfeest uit. Julie Van Goethem van Theater aan Zee en Hanne Beck van Kaap leggen uit wat er dit jaar op het programma staat. “Het feest zelf is op vrijdag en zaterdag, maar we starten al enkele dagen op voorhand in de wijk én met de mensen zelf aan de opbouw. We zoeken nog buurtbewoners die willen meehelpen in de kookploeg, maar ook voor de opbouw, afbraak, bar, onthaal tot vuurmeesters om de barbecues te bemannen. Iedereen die zin heeft om zich aan te sluiten voor één of meerdere dagen mag ons contacteren”, vertellen Hanne en Julie.
Telkens anders
Quartiers d’O is dan ook traditioneel het resultaat van een lang voortraject. “We proberen het aanbod zoveel mogelijk te laten groeien vanuit de wijk en de bewoners zelf. We zijn daarom aanwezig op heel wat activiteiten om mensen aan te spreken en warm te maken. Zo is geen enkele editie van het feest hetzelfde, want elke wijk heeft zo zijn eigen karakter en bijzonderheden.”
“We proberen om zoveel mogelijk mensen uit de wijk een podium te bieden”
In de dagen voor het festival zal er al veel beweging zijn op het plein, want acrobaten zullen al repeteren. “Donderdag is er ook al de opening van een speciaal project. Curieus verzamelt met Peter Desnerck verhalen van mensen die een link hebben met de zee. Er zullen portretten hangen op het plein en met een QR-code zal je het verhaal van de mensen kunnen ontdekken tijdens een wandeling door de wijk. Er komt die avond ook een lokale bluesband optreden. We proberen in het programma om zoveel mogelijk mensen uit de wijk een podium te bieden. Zo zal er ook een optreden zijn van een lokaal theatergezelschap, maar ook de linedanceclub zal optreden en we doen op vrijdag ook een modeshow en optreden van een dansgroep van de Dynamische Kameroense vrouwen. Maar verwacht ook een lokale jongleur en accordeonist.” De insteek van het programma is circus. “Er komt een circustent op het plein. Het voordeel van circus is dat het heel laagdrempelig is en kan zorgen voor verbinding tussen verschillende doelgroepen. Het programma is dan ook gericht op zowel jong als oud én belangrijk: het is ook volledig gratis.”
Samen koken
Er zal in de week voor het feest ook samen gekookt worden. “Buren bereiden in de week vooraf samen met een professionele kok een gepersonaliseerd wijkmenu voor. De deelnemers mogen zelf recepten aanbrengen. Op vrijdagavond is er dan De Langste Tafel waarvoor wijkbewoners zich kunnen inschrijven.”
Nadien is er nog een optreden van Het groot koor van Klein Verhaal. Het koor werd ooit opgericht in het Westerkwartier maar is ondertussen omgedoopt omdat het elk jaar uitgebreid wordt met wijkbewoners van de wijk waar er neergestreken wordt. Zo werd er afgelopen maanden wekelijks gerepeteerd in zaal Sluisvliet. Er is ook een project voor jongeren uit de wijk. “Tine van Aerschot maakt artistieke pamfletten met de jongeren. De vraag is wat raakt jou en hoe zetten we dat om in een tekst.”
Op zaterdag wordt de middag geopend door ’t Schoon Vertier. Zij zorgen traditioneel voor heel wat ambiance. In de namiddag is er theater en circus met Buurmans Keukenparade (plan-d), DETOUR (Fred&Bert), Monki en muziek van Oostendse bodem. Afsluiten doen ze met het fantastische Bal Populaire. “We sluiten de tweedaagse echt af met een feestje”, besluiten Hanne en Julie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier