Pas geopend Bikepark in Zwevegem is liefst 8.000 vierkante meter groot: “Geschikt voor elke biker”

Het imposante bikepark werd van bij de start al goed uitgeprobeerd. (foto GJZ) © geert vanhessche
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Het bikepark in Sint-Denijs bij Zwevegem werd feestelijk geopend. Het fietsparadijs moest eigenlijk al veel eerder open zijn, maar slecht weer zorgde voor vertraging. Het bikepark is 8.000 vierkante meter groot en biedt voor zowel de beginnende als de gevorderde biker plezier. Meteen werd ook het sportcentrum uitgeroepen tot volksspelencentrum.

De plannen om een bikepark aan te leggen bestonden al langer bij het gemeentebestuur. “De vraag hiernaar kwam steeds vaker terug en werd bevestigd in de werkgroep off-road van het wandel- en wielerplatform Zwevegem. Het mountainbike-, trial- en BMX-aanbod in West-Vlaanderen is vrij beperkt en vaak niet uitdagend genoeg”, verduidelijkt schepen Raf Deprez (CD&V).

Het terrein werd aangelegd op het tweede voetbalveld van sportcentrum Sint-Denijs dat slechts nog zelden gebruikt werd. “Dit uitwijkveld werd mede door de optimalisatie van enkele voetbalsites met kunstgrasvelden, niet meer gebruikt”, aldus de schepen.

“Alle mogelijke obstakels zijn in dit gloednieuw bikepark verwerkt”

De opdracht voor het Bikepark werd toegewezen aan Lippens Infra en Get Insane BV. De werken gingen een tijdje geleden van start maar lagen langere tijd stil wegens de minder goede weersomstandigheden. “Het gaat hier om een terrein van 8.000 vierkante meter waarop 7.000 kubieke meter aarde diende aangevoerd en verwerkt te worden. Iedereen zal zich nog wel het natte najaar van vorig jaar en het al even slechte voorjaar herinneren. Een periode waar het niet mogelijk was om verder te werken.”

Een aardig weetje is misschien dat een deel van de aangevoerde aarde komt van de terreinen van Wijndomein Beerbosch, wat verderop gelegen.

Attractief

Bedoeling was van bij het begin dat het een bikepark moest worden, waar de beginnende tot gevorderde, de recreatieve tot competitieve biker van Zwevegem en omgeving aan zijn trekken moet komen.

Volgens Iciar Van den Bergh van Get Insane, die zorgde voor de aanleg van het bikepark, is het bikepark uniek in Vlaanderen. “Alle mogelijke obstakels zijn erin verwerkt voor de beginnende tot gevorderde biker. Denk aan mountainbiken, trailbiken en BMX-obstakels.”

In het park werden een zandbak en vier ‘rockgardens’ verwerkt. “Dit zijn zones van rotsblokken in Belgische blauwe hardsteen. Ook aanwezig: een specifieke trialzone met obstakels, verstevigde kombochten in zand, wasborden in heuvelachtige zones, enzovoort.”

In het bikepark zijn ook verschillende ‘short cuts’ voorzien. Dit zijn kleinere paden als uitwijkzone voor personen die de obstakels wensen te vermijden. Er werden ook verschillende reliëfwijzigingen aangebracht. Op en langs die berijdbare heuvels kwamen obstakels in duurzame en veilige houtsoorten en materialen. Zo zijn er een houten kombocht met een hoogte van 135 cm en een straal van 5 meter, een houten wallride en technische oefeningen zoals een evenwichtsbalk, een wip, balkjes met verschillende afmetingen om te leren springen en slalommen.

Volkssporten

Het bikepark moet, samen met de nog bij te sturen mountainbikeroute, een uithangbord worden voor Zwevegem. “Dit kadert bovendien perfect in de bedoeling om de ruime omgeving rond de Gavers Harelbeke en Transfo Zwevegem op de kaart te zetten als avonturensportregio.”

Betreden van het Bikepark kan tussen twee containers, prachtig bewerkt in een geschikt graffitithema naar de hand van kunstenaar David Duits. Het is verbonden met drie, door Sport Vlaanderen erkende, mountainbikeroutes.

Sinds dit schooljaar is het Sportcentrum Sint-Denijs het nieuwe Volkssportencentrum van Zwevegem.

Hier kunnen bezoekers, op afspraak, terecht voor boogschieten, trogbollen en volksspelen. Samen met het Bikepark en het fietsbehendigheidsparcours voor kinderen is dit sportcentrum de perfecte locatie voor een (school)sportdag of een teambuilding.

Reserveren of aanvragen kan via sport@zwevegem.be of op 056 76 58 00. Het bikepark is iedere dag vrij te gebruiken tussen zonsopgang en zonsondergang. Een fietshelm is verplicht en bromfietsen zijn er verboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier