Nog geen griezels in Ieperse binnenstad, dus bouwt theaterbureau spookhuizen in Elverdinge én Plopsaland

In het spookdoolhof Haunted Maze in Elverdinge zitten 15 griezels verscholen. © TP
Redactie KW

Ieperling Joshua Van Bost is vermoeid, hoewel hij voor het tweede jaar op rij geen animatie voor Halloween hoeft te doen in de Ieperse binnenstad. Hij opende dan maar een spookdoolhof in zijn nieuw indoorpark, dat door corona amper open was, en een spookhuis in… Plopsaland. “Dat kwam als een verrassing en we hadden slechts een maand. Stress!”

Corona was spelbreker vorig jaar, maar ook nu is er geen Halloween in de Ieperse binnenstad. In 2019 werd er nochtans volop gegriezeld in het langste doorloopspookhuis van het land en tijdens een uitverkochte Halloweentocht en slotshow. “Zulke evenementen vergen veel voorbereiding en vroege planning, wat dit jaar nog niet mogelijk was door corona. En het is er sindsdien niet goedkoper op geworden, integendeel”, klinkt het bij de vzw Centrummanagement, die instaat voor activiteiten om de aantrekkelijkheid van de Ieperse binnenstad te verhogen.

Griezelen in Elverdinge

Joshua Van Bost (27) en zijn Iepers theaterbureau Kostumation zouden dus nog minstens een jaar moeten wachten om hun griezels weer los te laten. Dan maar zélf een spookhuis inrichten, dacht Joshua. Niet in de binnenstad, maar in zijn indoor park in deelgemeente Elverdinge, dat de deuren opende aan de vooravond van corona. “Eigenlijk bouwden we er vorig jaar al een spookhuis, maar in het Halloweenweekend moesten we sluiten door de tweede lockdown. En in de twee weekends ervoor misten we de typische sfeer, want zowel bezoekers als figuranten droegen mondmaskers. Dit jaar moet onze Haunted Maze wél een schot in de roos worden. Bezoekers moeten zich een weg banen door een spookdoolhof, waarin vijftien griezels verscholen zitten. Ze mogen zich verwachten aan The Purge, een kerkhof, zombies, bezeten slagers en meisjes, en onze eigen Harley Quinn. Afgelopen weekend verliep goed, maar we moeten nog een en ander verfijnen en afwerken voor de komende weekends.”

Bezoekers moeten zich een weg banen door een spookdoolhof, waarin vijftien griezels verscholen zitten

Joshua, die Kostumation in 2016 oprichtte en alleen uitbaat, kwam de voorbije weken handen te kort. “Vanaf de zomer moesten we talloze feesten, communies en verjaardagen inhalen, en dan was er die verrassende opdracht. Voor het eerst mogen we een spookhuis voorzien in Plopsaland De Panne. Het park heeft al drie ‘scare zones’, maar vroeg ons amper een maand geleden om er een spookhuis te bouwen. ‘The Tunnel’ werd afgelopen weekend geopend. Het is letterlijk een tunnel, waarin we de bezoekers desoriënteren.”

Dromen van meer

“De voorbije weken bezorgden mij stress, want Plopsaland verwacht een hoog niveau. Spookhuizen bouwen, blijft iets nieuws voor ons, en het is een uitdaging om voldoende figuranten vinden. In Plopsaland mogen we ook meehelpen tijdens de Dinoweekends en straks sturen we onze Sint en twee Pieten naar het park. Deze samenwerking doet dromen van meer, hopelijk is het een springplank voor volgende opdrachten. Het doet deugd om eindelijk terug evenementen en animatie te mogen organiseren. Zonder beperkingen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier