Nieuwe hondenschool in Beselare wil élke hond een kans geven: “De nadruk ligt op een goede band met je hond”

© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Met Honden in Nesten is Beselare vanaf zondag 12 juni een hondenschool rijker. Hondengedragstherapeut Annelies Nollet (29) start met een reeks van tien kleinschalige groepslessen voor honden van alle leeftijden in het Vijverbos. “De nadruk ligt bij mij echt op de band met je hond. Je hond luistert naar jou en jij luistert naar je hond”, klinkt het enthousiast.

“Als gedragstherapeut werk ik vooral met honden die angstig, agressief of overactief zijn. Ik specialiseer me in honden met een trauma die uit het buitenland, een dierenasiel of de broodfok komen”, vertelt Annelies.

“Dat doe ik steeds bij de mensen thuis, één-op-één en op langere termijn. Zulke dieren kunnen immers vaak de drukte van een traditionele hondenschool niet aan. Toch kreeg ik van mijn klanten steeds vaker de vraag of er geen alternatief bestond. Dat bleek niet het geval te zijn, dus besloot ik zelf iets op te starten.”

Een tikje anders

Dat iets werd een hondenschool maar dan net een tikje anders. ‘Ik houd het heel bewust kleinschalig. Er staan nooit meer dan drie honden tegelijk samen op een plein en iedereen kan steeds de nodige afstand van elkaar houden.”

“In de lessen gaan we aan de slag met de basis van gehoorzaamheid zoals zit, lig en komen. Maar ik zorg ook voor wat variatie met een speurles, een les watergewenning en een les rustig wandelen aan de leiband. Ik werk uitsluitend op een positieve, diervriendelijke manier. Straffen en roepen is hier dus niet aan de orde. Na de les voorzie ik steeds een kwartiertje voor wie met vragen zit.”

Geen wedstrijden

De groepslessen zijn volgens Annelies bedoeld voor iedereen met een hond die de band met zijn of haar dier door middel van een leuke activiteit wil versterken. “Enige uitzondering zijn honden die zo angstig en getraumatiseerd zijn dat ze ook zo een klein groepje (nog) niet aankunnen. Bij die mensen ga ik met plezier langs voor een één-op-één traject.”

© gf

De lessen werken niet toe naar wedstrijden of diploma’s. “Het moet vooral leuk blijven voor hond en verzorger. Als je hond vertrouwen heeft in jou, zal hij je immers ook veel sneller gehoorzamen.”

Elke hond welkom

Het ras, de leeftijd of de hoeveelheid ervaring van je hond met andere trainingen, maakt niets uit. “Elke hond is hier welkom met of zonder bagage. Ik heb dan ook heel erg mijn best gedaan om een omgeving te creëren waarin elk dier zich op zijn gemak voelt. De lessen vinden plaats in een bos, waar amper afleiding is. Ik verzoek iedereen ook vriendelijk om alleen naar de les te komen, zonder toeschouwers. En ook een drankje achteraf zit er niet in.”

“Dat klinkt misschien saai maar het opent zo veel deuren voor mensen die geen ‘modelhond’ hebben. Ik hoop een omgeving te creëren waar iedereen elkaar kan steunen, zonder een oordeel te vellen en waar het welzijn van de hond centraal staat.”

Schuldgevoel

Annelies weet immers als geen ander hoe belangrijk dat is. “Ook mijn eigen hond Kibo komt uit het buitenland en kwam hier vijf jaar geleden aan met een immens trauma. Ik trok met haar naar de traditionele hondenschool. Voor een stabiele hond kan dat een hele fijne plek zijn, maar Kibo durfde er van angst haast niet te bewegen.”

“De trainers moedigden me aan om strenger voor haar te zijn, maar dat had steeds het omgekeerde effect. Ik voel me daar nog altijd een beetje schuldig over en hoop nu andere mensen een dergelijke ervaring te besparen.”

Op zondag 12 juni start een eerste reeks van 10 lessen. De lessen gaan telkens door op zondagvoormiddag in het Vijverbos 100 in Beselare. Van 09.00 uur tot 09.45 uur zijn de puppy’s (3 tot 10 maanden) aan de beurt. Van 10.15 uur tot 11.15 uur de pubers (10 tot 24 maanden) en van 11.30 uur tot 12.30 uur de volwassen honden (vanaf 2 jaar). Inschrijven is verplicht en kan via www.hondeninnesten.be/hondenschool. Wie inschrijft voor 31 mei betaalt voor de volledige reeks slechts 129 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier