Nieuw paradepaardje Bellewaerde al meer dan een week dicht: “Even korte pijn, zodat we op volle capaciteit kunnen draaien”

De halfpipe van de nieuwe attractie Amazonia. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het prachtige weer tijdens het Hemelvaartweekend leent zich uitstekend om eens de Amazonia uit de testen. De gloednieuwe wateractie van Bellewaerde die 14 miljoen euro kostte, is echter al een week dicht. Ingenieurs van attractiebouwer Intamin voerden vrijdag volop testen uit. “Probleem situeert zich bij de halfpipe”, zegt woordvoerder Filip Vandorpe van Bellewaerde.

De prestigieuze nieuwe waterattractie Amazonia bezorgt Bellewaerde voorlopig alleen maar kopzorgen. Nadat de opening enkele keren uitgesteld werd en de dag na de opening al een veertigtal mensen moesten geëvacueerd worden, is de attractie waarin Bellewaerde 14 miljoen euro investeerde, nu al meer dan week gesloten wegens “technische storingen”.

Halfpipe

“Het probleem situeert zich bij de halfpipe waar niet alle bootjes perfect in de juiste richting gestuurd worden”, zegt woordvoerder Filip Vandorpe. “Er spelen daar natuurlijk heel wat factoren: gewicht, snelheid, sterkte van de waterstraal, regen of geen regen… En elke factor moet gecontroleerd kunnen worden. Als we boven een bepaald gewicht gaan kunnen we het nog niet volledig sturen.”

Afscheiding

Er werd nu een afscheiding met houten planken geïnstalleerd op de halfpipe. “Dat is om de boten meer een vast traject te laten lopen. Dat zijn ze nu aan het testen”, vervolgt Filip Vandorpe. “Het zijn de ingenieurs van attractiebouwer Intamin die dat allemaal bekijken en regelen. Wie moeten dat een beetje uit handen geven. Het is zij die moeten zoeken hoe ze die attractie optimaal kunnen zetten.”

Veiligheid

Met een zalig zonnig weekend voor de boeg is dat natuurlijk balen voor Bellewaerde Park, waar ze rekenden op de Amazonia als de publiekstrekker van het seizoen. “Natuurlijk hadden wij liever gehad dat we direct de attractie volledig konden openen, maar we moeten ook denken aan de veiligheid. Het is belangrijk dat we een optimaal traject hebben, ook naar capaciteit toe. We moesten op halve capaciteit draaien, en dat willen we zo snel mogelijk eruit. Vandaar dat we nu hard aan het werken zijn aan die testen.”

Geen draaiboek

“Het is een prototype, een wereldprimeur. Er bestaat geen draaiboek voor zoiets”, vervolgt de woordvoerder. “Dat zijn allemaal theorieën maar de praktijk is iets anders. Door het feit dat bepaalde stukken te laat geleverd werden, konden we ook pas later beginnen met de testen, waardoor we een beetje in snelheid gepakt zijn. We kiezen nu voor de korte pijn door de attractie even te dicht houden zodat de kinderziektes snel opgelost kunnen worden. Als de testen goed verlopen, dan kunnen we morgen weer opendoen.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier