Mensen met beperking krijgen eigen ontmoetingsruimte De Kajuit: “Zij kunnen niet zomaar in een regulier jeugdhuis terecht”

Centraal zien we Liesbeth Verplancke, helemaal rechts Febe Bruggeman. Bij hen vrijetijdsmedewerkers Maud Lagae (24), Leni Bekaert (26), Hannah Sierens (22) en Silke Delatter (30) © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

In 2023 verhuisde de Spelotheek naar de Deelfabriek, waardoor de benedenverdieping van vzw De Stroom in de Sint-Janslaan 1 kwam leeg te staan. Op vrijdag 24 mei werd ‘De Kajuit’, een gezellig ingerichte polyvalente ruimte, geopend met een feest voor de vrijwilligers, gevolgd door een eerste fuif voor de deelnemers op zaterdag 25 mei. “Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek. Daarnaast zal De Kajuit ook gebruikt worden voor verschillende activiteiten van De Stroom”, zegt coördinator Liesbeth Verplancke (34).

Vzw De Stroom is een vrijetijdszorgorganisatie voor mensen met (vermoeden van) een beperking. “Zij kunnen niet zomaar terecht in een regulier jeugdhuis. De drempel is groot om zomaar ergens binnen te stappen. Iedereen met een beperking of een vermoeden van beperking is welkom, zelfs al heb je geen diagnose gekregen”, aldus Liesbeth. Het gros van de deelnemers bij De Stroom hebben een lichte tot matige verstandelijke beperking. “We bereiken meer dan 500 deelnemers en hebben een poule van 130 vrijwilligers. We zetten in op vijf pijlers: organiseren van activiteiten, vrije tijd op maat, vorming en ondersteuning, beleidsbeïnvloeding en signaalfunctie en uitlenen van spelmateriaal via de Spelotheek.” Ontstaan uit een vrijwilligersorganisatie, blaast De Stroom volgend jaar 25 kaarsjes uit.

“Iedereen met een beperking of een vermoeden van beperking is welkom, zelfs al heb je geen diagnose gekregen” – Liesbeth

Toen afgelopen zomer de benedenverdieping vrijkwam, werd beslist deze ruimte aan te wenden als ontmoetingsplek, met focus op jongeren. “De Kajuit is een leuke, veilige plek waar ze zich thuis voelen, op hun gemak zijn en zal dienen als herkenbare plaats voor onze wekelijkse activiteiten, zoals een gamenamiddag, filmavond, bakworkshop of knutselnamiddag”, zegt Febe Bruggeman (20), stagiair bij De Stroom sinds september. “Het is eveneens laagdrempelig in die zin dat onze activiteiten niet veel geld kosten, net omdat we een eigen plek hebben waar we kunnen afspreken en zelf organiseren.”

Daarnaast heeft de ruimte ook een onthaalfunctie. “Tijdens onze openingsuren wordt het lokaal bemand en zullen er intakegesprekken plaatsvinden. Bij De Stroom nemen we eerst de tijd onze deelnemers te leren kennen en zicht te krijgen op hun beperking. Waar hebben ze nood aan? Waar liggen hun interesses? Mogen ze alcohol? Is er begeleiding nodig naar het toilet? Zo’n zaken zijn belangrijk om te weten om onze deelnemers een leuke, zorgeloze tijd te bezorgen”, zegt Liesbeth. “We geven ook gericht uitleg over ons aanbod. Als ze hier hun ding niet vinden, helpen we mee zoeken naar een geschikte hobby voor de jongere of volwassene elders.”

“Bij De Stroom nemen we eerst de tijd onze deelnemers te leren kennen en zicht te krijgen op hun beperking” – Liesbeth

Via een subsidie van het Streekfonds (Hart voor West-Vlaanderen) kreeg De Stroom een budget van 2.000 euro om de voorheen kale ruimte in te richten tot De Kajuit. De wand en de bar werden in het blauw geschilderd, er werd een beamer en een PlayStation aangekocht en alles werd rolstoeltoegankelijk gemaakt. De jongeren werden betrokken bij de inrichting en kozen onder meer mee de barkrukken en gordijnen uit. “Achteraan hebben we een gezellige snoezelruimte, met een zelfgemaakte zetel onder een klamboe, voor mensen die last hebben van te veel prikkels. Het is een soort vluchtruimte om even alleen te zijn. Door de zintuigen te prikkelen met snoezelelementen (zoals lichteffecten, geuren, geluiden, texturen en beweging), gecombineerd met een rustige omgeving, verleggen we de focus op prikkels die ze zelf kiezen. Het geeft een gevoel van controle en omgevingsprikkels worden geminimaliseerd”, vertelt Febe.

“Door de zintuigen te prikkelen met snoezelelementen, gecombineerd met een rustige omgeving, verleggen we de focus op prikkels die ze zelf kiezen” – Febe

Zij koos voor een stage bij De Stroom omdat de doelgroep haar interesseert. “Mijn zus Lotte (17) heeft ADHD, autisme, een verstandelijke beperking en een lichte vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette. In reguliere vrijetijdsorganisaties werd ze vaak gepest. Ik zie hoe belangrijk het is een plek te hebben waar ze kan samenzijn met vrienden en leeftijdsgenoten kan tegenkomen zoals zij. Onder gelijken, waar iedereen een specialleke is, kan ze zichzelf zijn”, zegt Febe. “Dat maakt De Stroom en ontmoetingsplekken zoals De Kajuit zo waardevol”, vult Liesbeth aan. “Mensen met een beperking hebben het niet gemakkelijk in het leven, maar desondanks nemen ze zichzelf zoals ze zijn en maken plezier. Daar kunnen we veel van leren.”

Vrijwilligers en mensen met een beperking kunnen meer informatie vinden op www.vzwdestroom.be of mailen naar info@vzwdestroom.be. Op de website kan je een aanmeldingsformulier invullen en een kennismakingsgesprek opstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier