Marie-Ange Loones neemt na 42 jaar afscheid van kinderboerderij de Lenspolder: “Kinderen hebben meer dan ooit nood aan contact met de natuur”

Stiene Quaquebeke en coördinator van De Lenspolder Marie-Ange Loones. © Isabelle Vanhassel
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Aan de rand van Nieuwpoort-Stad, verscholen tussen het groen, bevindt zich Kinderboerderij De Lenspolder. Deze bijzondere plek heeft sinds de oprichting in 1981 vele gezichten gekend, maar een van de meest prominente is zonder twijfel Marie-Ange Loones. Na een carrière van 42 jaar bij Stad Nieuwpoort, waarvan het grootste deel op de Kinderboerderij, ging Marie-Ange recent met pensioen. Dit is haar verhaal.

“Ik ben een boerendochter uit Sint-Joris en heb altijd meegeleefd met het boerderijleven”, begint Marie-Ange haar verhaal. “Vanuit die achtergrond heb ik de boerenstiel geleerd. Het was voor mij dus een logische stap om na mijn studies bij de Milieudienst van Nieuwpoort te gaan werken. Na een jaar kwam er echter een einde aan mijn contract, maar het geluk was aan mijn zijde toen er een vacature vrijkwam op de kinderboerderij.”

Marie-Ange begon in 1982 bij de Kinderboerderij als administratief medewerker. “Het was mijn droomjob. Ik kon als boerendochter werken op een kinderboerderij en mijn passie voor natuur en milieu combineren met mijn liefde voor kinderen. Ik werd ook natuurgids, dus ik kon veel doen aan natuur- en milieueducatie.”

Duidelijke missie

“Mijn missie was duidelijk: kinderen kennis laten maken met boerderijdieren en hen de basisprincipes van voeding en milieubewustzijn bijbrengen”, legt Marie-Ange uit. “Educatie stond bij mij altijd hoog in het vaandel. Als je kinderen van jongs af aan iets kan bijleren, dragen ze dat vaak hun hele leven met zich mee.” Ze blikt terug op de talloze workshops en initiatieven die ze mee hielp organiseren. “De Week van de Zee, de jaarlijkse Schelpenteldag en de natuurdriedaagse waren enkele hoogtepunten. Ook de Lenteprikkel en andere seizoensgebonden activiteiten brachten veel vreugde en educatie.”

Marie-Ange was niet alleen een leider en coördinator, ze was ook een mentor voor de kinderen die de Kinderboerderij bezochten. “Het was altijd mijn doel om kinderen iets waardevols mee te geven. Tijdens de workshops leerde ik hen over de herkomst van hun voedsel, het belang van biodiversiteit en hoe ze de natuur kunnen beschermen. De blikken van verwondering en interesse op hun gezichten gaven me altijd veel voldoening.” De impact van haar werk strekte zich ver uit. “Vele kinderen die ooit deelnamen aan onze activiteiten, komen nu als volwassenen terug met hun eigen kinderen. Ze vertellen me hoe belangrijk die ervaringen voor hen zijn geweest. Dat is het mooiste compliment dat ik kan krijgen.”

Tegenslagen

De weg was niet altijd makkelijk. “We hebben ziektes meegemaakt, problemen gehad met vossen, diefstal en zelfs een brand”, herinnert Marie-Ange zich. “De coronapandemie was ook een zware periode en een deel van de kinderboerderij moest wijken voor een voetbalveld. Maar we hebben altijd veerkracht getoond. Dankzij nieuwe stukken grond bij de parking en het avonturenspeelplein draait alles nu goed.”

Marie-Ange heeft veel bijzondere herinneringen aan haar tijd op de Kinderboerderij. “Onze Céline, een proefdiervarken uit Merelbeke, werd een echte trekpleister. Iedereen kwam kijken naar ons grote witte varken. Maar ik ben ook trots op de educatieve pakketten die we ontwikkelden en de samenwerking met andere kinderboerderijen.” Ze wijst op enkele van haar creaties, zoals de bijenhal en de vlindertuin. “De bijenhal is een ontwerp van mij. We hebben een doorkijkwand geplaatst zodat bezoekers de bijen kunnen observeren. En de vlindertuin, aangelegd met hulp van vrijwilligers, is een prachtig stukje natuur dat volledig door vrijwilligers wordt onderhouden.”

Nu Marie-Ange met pensioen is, blijft ze actief in de natuur. “Mijn grootste hobby is werken met de natuurvereniging voor kinderen, De Zeevonk. Ik ga een keer per maand op stap met kinderen van het eerste leerjaar tot het vierde middelbaar. Daarnaast overweeg ik weer natuurgids te worden en breng ik graag tijd door met mijn acht kleinkinderen, hen kennis latend maken met de natuur en het milieu.”

Oproep

“Kinderen hebben tegenwoordig meer dan ooit behoefte aan contact met de natuur”, benadrukt Marie-Ange. “In deze tijden van sociale media en schermen is het cruciaal dat ze naar buiten gaan en de natuur ervaren. Kennis opdoen over de natuur zal hun respect ervoor vergroten. Dus kinderen, ga buiten, ga in de natuur. Het is gezond voor de geest en voor het lichaam.” Met deze wijze woorden sluit Marie-Ange Loones haar verhaal af.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier