Koksijde wil écht olympisch zwembad: “Geen waterpretpark zoals in Sunparks of Plopsaqua”

Zwem- en recreatiebad Hoge Blekker heeft zijn beste tijd gehad. © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het zwem- en recreatiebad Hoge Blekker in Koksijde-Dorp wordt al jaren met lap- en tapwerk operationeel gehouden. Voor het lokale bestuur is de nood aan een nieuw zwembad zonneklaar. Een bad met olympische afmetingen, bovendien. “Geen waterpretpark zoals in Sunparks of Plopsaqua.”

Oppositiepartij Koksijde Vooruit wil al sinds 2018 een nieuw zwembad. Het thema staat dan ook regelmatig op de genda. Deze week kaartten Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit) en Sander Loones (N-VA) de situatie weer aan.

Burgemeester Marc Vanden Bussche gaf opnieuw te kennen: “Het Blekkerbad heeft zijn beste tijd gehad, en we kunnen het lap- en tapwerk niet nog eens zes jaar rekken. Ik heb al herhaaldelijk gezegd dat we in de volgende legislatuur een nieuw zwembad moeten realiseren, en daarvoor is ook budget opgenomen in het meerjarenplan. Uit voorbeelden van andere gemeenten hebben we geleerd dat we een zwembad beter kunnen bouwen in eigen regie, en we voorzien hiervoor een investering van zo’n 17 miljoen euro.”

Subsidies

Van Herck: “We hebben een unieke kans: maak er een olympisch zwembad van, want daaraan is een gebrek in de regio!” De burgemeester repliceerde: “Het was al de insteek van onze eigen diensten om het huidige zwembad in de lengte en de breedte te vergroten. Voor een nieuw zwembad van olympisch formaat denken we aan een installatie met verstelbare vloeren, zodat we kunnen compartimenteren. Onze medewerkers hebben al berekeningen gemaakt over de watermassa en de economische draagkracht.”

“We willen een bad voor zwemmers, waar ze baantjes kunnen trekken”

“Er zijn trouwens heel wat gemeenten die moeten investeren in de vernieuwing van hun zwembad-infrastructuur. De overheid voorziet hiervoor subsidies tegen eind maart 2025. Wel is het onze bedoeling om het Blekkerbad open te houden tijdens de bouw van een nieuw bad. En we willen een écht zwembad, voor zwemmers, waar ze volop baantjes kunnen trekken. Geen waterpretpark, zoals in Sunparks of Plopsaqua.”

Daarmee was Loones het niet eens: “Koksijde heeft géén nood aan een olympisch zwembad, wel aan een vierkant zwembad, van 25×25 meter, met speelzones!” Volgens Van Herck trok Loones de expertise van de gemeentediensten in twijfel: “Je vraagt een zwembad van 25×25 meter, en je krijgt er nu eentje met een dubbele lengte van 2×25 meter, en 25 meter breed!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier