Kiwanis Bachten de Kupe La Joconde strikt niemand minder dan Clouseau voor exclusief benefietconcert in Oostende

Kiwanis Bachten de Kupe La Joconde nodigde op 15 februari ook de leden van Kiwanis Hinterland uit naar hun vergadering in Izenberge. Ook dokter Ruth Van der Looven – vierde van links – van het kinderrevalidatiecentrum was er aanwezig. (gf) © gf
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Op 19 november viert Kiwanis Bachten de Kupe La Joconde haar vijfde verjaardag. De serviceclub met 18 dames uit groot-Alveringem, Veurne en de kust zet zich in voor kansarme kinderen uit eigen regio. De vereniging verkoopt hiervoor opnieuw aperoboxen, maar kijkt ook uit naar een exclusieve samenwerking met Clouseau, op zaterdag 16 maart in Oostende.

Kiwanis is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor kwetsbare kinderen. De 18 dames van de Izenbergse afdeling doen dat met veel passie. Ze hebben inmiddels een aantal vaste bronnen van inkomsten.

“Onze zelfgemaakte picon aan 15 euro per fles is ons best verkopend product”, zegt bestuurslid Ann Van Severen uit Leisele. “We verkopen die het hele jaar door. Ook onze aperoboxen zijn een vaste waarde. Op 20 april houden we weer een grote verkoop. Een box voor twee personen zonder drank kost 35 euro, die met drank 45 euro. En we staan ook op de jaarlijkse smulmarkt in Pollinkhove. Ons kraampje is een van de eerste voor wie Pollinkhove van aan de Linde binnenrijdt.”

Verschil

In de vier jaar dat La Joconde nu actief is, heeft de vereniging vele kinderen geholpen en vaak ook echt het verschil gemaakt.

“We steunen steevast projecten en geven dus geen blanco cheques”, vertelt Ingrid Pillaert uit Gijverinkhove. “Recent hebben we een project rond schoenen voor kinderen in Roemenië gesteund, maar zulke verre projecten zijn eerder uitzonderlijk. We proberen zoveel mogelijk met lokale actoren samen te werken. Dat zijn om te beginnen heel wat scholen. Zeven van onze leden zijn meter en contactpersoon van een school. In Alveringem steunen we alle scholen en hun wijkafdelingen. Eén voorbeeldje: Spelenderwijs heeft een budget van 200 euro gekregen en financiert daarmee een uitleenkast. Daarin zitten onder andere mutsen, laarsjes, boekentassen en enkele slaapzakken om op bosklassen te gaan. De uitleenkast is er voor alle kinderen van de school, maar vooral voor zij van wie geweten is dat het thuis financieel moeilijk gaat.”

Sociale projecten

“We steunen ook De Kim in Diksmuide, een school voor buitengewoon onderwijs”, zegt Lore Dequeecker uit Alveringem, die de sociale projecten extra opvolgt.

“In dergelijke scholen zitten vaak de meest kwetsbare kinderen. In De Kim financieren wij de wekelijkse levering van vers fruit. In het college van Veurne steunen we de Okan-klas, onthaalonderwijs voor nieuwkomers die het Nederlands nog niet machtig zijn. Leerlingen uit de richting Sportwetenschappen geven er zwemles aan jongeren uit de lagere jaren die nog niet kunnen zwemmen. De kosten van de tickets voor het zwembad nemen wij voor onze rekening. In het Atheneum liggen gratis menstruatieproducten. Er zijn meisjes die in die periode van de maand niet naar school gaan, omdat ze die producten thuis niet krijgen. Het is een project dat wij met 500 euro hebben gesteund”, klinkt het.

“Met kleine bedragen proberen wij grootse dingen te doen” – Lore Dequeecker

“En nog een heel mooi voorbeeldje: in een van onze scholen hoorden we over een leerling die voor zichzelf moet zorgen… Meegaan op schoolreis was geen optie. Wij hebben de reis betaald en voor dat kind dus écht het verschil gemaakt. Ook met AZ West hebben we een samenwerking. Zo schenken we startpakketten voor kansarme pasgeborenen aan de materniteit en kinderkleertjes aan de pediatrie. We steunden ook al De Steiger in Oostduinkerke, jeugdhulp Zonnewende in Veurne, De Walhoeve in Vleteren en Foodsavers Veurne die onder andere aan de sociale kruidenierswinkel in Lo voedseloverschotten schenkt. Wij betaalden in Lo de koelkast van 800 euro. We steunen ook de werking van de fietsbieb Veurne. Met kleine budgetten proberen wij grootse dingen te doen”, glimlacht Lore.

Koen Wauters

Kiwanis mag dit jaar ook een organisatie van een heel andere orde op haar conto zetten. Niemand minder dan de broers Koen en Kris Wauters van Clouseau werden bereid gevonden om ten voordele van het kinderrevalidatiecentrum van UZ Gent een intiem concert te geven. Koen en zijn zoon zijn dan ook peter van het centrum. De 400 plaatsen van elk 250 euro zijn intussen al allemaal verkocht.

“Dit unieke event – een gezamenlijke organisatie met Kiwanis Hinterland – vindt plaats op zaterdag 16 maart in Oostende”, glundert Ann Van Severen. “We vinden het uiteraard heel mooi van Koen en Kris dat ze hiervoor gratis willen optreden. Het wordt naar mijn gevoel onvergetelijk, want enkel zij twee staan op een intiem podium omringd door 400 luisteraars. Een unieke belevenis! En als er na betaling van alle kosten voor receptie, diner en dansfeest nog geld over is , dan schenken wij dat heel graag aan de organisatie Inspirant, die zich inzet voor kinderen met een beperking. Elke euro komt dus goed terecht.”