Baby Lio viert eerste verjaardag met festival in Zeebrugge, maar toekomst blijft onzeker

Lio De Cuyper viert dit weekend zijn eerste verjaardag, samen met zijn ouders Kenneth en Lisa en vele sympathisanten. (gf)
Nancy Boerjan

Lio De Cuyper uit Aartrijke, de baby die lijdt aan de levensbedreigende en uiterst zeldzame aandoening aneurysma, viert vandaag zijn eerste verjaardag. Maar ook na zes operaties, en een nieuwe in zicht, blijft zijn toekomst onzeker. Op zaterdag 25 mei organiseert ICO Terminals samen met andere Zeebrugse havenbedrijven een familiedag met optredens en kinderanimatie, waarvan de opbrengst naar het getroffen gezin gaat.

Eind december vorig jaar vertelden Kenneth De Cuyper en Lisa Vermandere in deze krant over de levensbedreigende en uiterst zeldzame aneurysma die in het hoofd van hun zoontje Lio werd vastgesteld, net na zijn geboorte. Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. Als gevolg van de verhoogde druk kan het bloedvat scheuren, met levensgevaarlijk gevolg.

Dure bestraling

De zes operaties die de baby in zijn eerste levensjaar onderging kostten handenvol geld. Eén operatie kost 12.000 euro, waarvan de hospitalisatieverzekering een derde op zich neemt. Op 5 juni staat opnieuw een operatie gepland, waarna ook nog een achtste volgt. “Hij stelt het desondanks goed”, aldus papa Kenneth.

“Na de achtste operatie zal hij ook nog een dure Gamme Knife bestraling moeten ondergaan, een techniek die ook toegepast wordt bij hersentumoren. Die behandeling kan men eventueel tot een jaar uitstellen. Maar uitzicht op genezing hebben we daarmee nog altijd niet, de dokters kunnen ons niets beloven.”

Groot familie-evenement

Intussen stapelen de operaties en kosten zich op. “Wij beleven dit met ups en downs, we zitten op een rollercoaster”, klinkt het. “We weten intussen waaraan we ons kunnen verwachten, maar het blijft spannend. Gelukkig worden we enorm gesteund door velen.”

Ook Kenneths werkgever ICO Terminals besloot de familie te steunen en organiseert een groot familie-evenement op zaterdag 25 mei vanaf 10 uur op hun terrein, Margareta van Oostenrijkstraat 1 in Zeebrugge. Ook onder meer P&O Ferries, Cewez en ABVV/BTB zetten hun schouders onder dit festival.

Op de affiche staan onder meer livebands, veel kinderanimatie en ‘s avonds een grote BBQ. Daarnaast wordt een motorrit gemaakt, vanuit Zeebrugge tot in de haven van Antwerpen en terug. Er worden honderden sympathisanten verwacht.