Iconische rode zeteltjes van Kursaal Oostende worden te koop aangeboden

Voor 75 euro kan je een zetel van het Kursaal in Oostende kopen. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De laatste noot is gespeeld in de concertzaal van Kursaal Oostende en dat betekent dat er nu volop ingezet kan worden op de grote renovatiewerken. De komende twee jaar krijgt de zaal een grondige metamorfose. Als symbolisch startschot werden de 1.500 iconische rode stoelen verwijderd. En er is goed nieuws voor de fans want ze worden te koop aangeboden. “De zetels zijn nog in goede staat en we willen ze daarom een tweede leven geven.”

Het Kursaal van Oostende zal in de komende maanden grondig veranderen. Bij de transformatie moet er ook afscheid genomen worden van de iconische rode zetels die al 20 jaar het beeld van de grote concertzaal bepalen. De start van de werken werden dan ook symbolisch gemarkeerd door het verwijderen van de zetels. In totaal zullen zo’n 1.500 rode stoelen verwijderd worden, een werk dat minder dan een week in beslag zal nemen. “We hebben al die jaren goed zorg gedragen voor de zetels door onder meer drank te verbieden in de zaal. Daardoor kunnen we de zetels nu een tweede leven geven en zullen we ze verkopen. We merken dat de zetels voor veel mensen ook een emotionele waarde hebben. Er zijn al mensen die een specifieke stoel hebben aangevraagd omdat ze de voorbije jaren heel wat concerten gevolgd hebben vanop dezelfde stoel op hun vaste plaats”, vertelt Gwen Nys, adjunct directeur Kursaal Oostende.

De zetels worden te koop aangeboden via de website. De prijs per stoel is 75 euro zijn, vanaf 20 stoelen komt die prijs op 40 euro per stoel. “De stoelen worden ook te koop aangeboden aan culturele centra in heel België. Op die manier is er een circulaire economie en krijgen de stoelen een tweede leven elders. De opbrengst zal gebruikt worden voor de financiering van de werken in de grote zaal.”

Nieuw systeem

De voorbije week werden alle technische installaties al verwijderd en nu dus ook de stoelen. Daarna starten de afbraakwerken in de zaal om plaats te maken voor een nieuw modern systeem waarmee het Kursaal wil klaarstaan voor de toekomst. “Eens alle stoelen verwijderd zijn, zal de aannemer starten met het afplakken en beschermen van hetgeen blijft staan. Denk aan de kunstwerken en de lambrisering. Vanaf november tot en met februari volgend jaar begint de aannemer dan met de eigenlijke afbraak van de zaal”, vult Gwen Nys nog aan.

“De vloeren, het podium, de zetels,… alles gaat eruit zodat we een lege box krijgen die vanaf dan opnieuw opgebouwd zal worden. Vanaf dan beginnen we dan opnieuw te bouwen met de funderingswerken en de ruwbouw. Midden 2025 wordt het dan echt spannend want dan starten we aan de beweegbare vloer die onze zaal internationale allure zal geven”, vult Peter Craeymeersch, Algemeen directeur Toerisme Oostende en Kursaal Oostende, aan.

Dynamische vloer

Met de renovatie wil het Kursaal een gat in het huidige aanbod van concertzalen in Vlaanderen opvullen. Zo laat het nieuwe en dynamische vloerplan toe om verschillende opstellingen aan te bieden. Er kan opnieuw – zoals vroeger- een zittend concert gegeven worden voor 2000 toeschouwers, maar daarnaast kan de zaal ook omgevormd worden voor een staand concert met zitplaatsen achteraan voor meer dan 3.000 personen. Er zijn ook nog variaties waardoor er een beurs kan plaatsvinden met zicht op zee of een awardshow met tafels en stoelen in verschillende niveaus. Er wordt in totaal 25 miljoen euro geïnvesteerd.

Tussen november 2024 en december 2025 blijft Kursaal Oostende trouwens concerten aanbieden. De Foyer wordt speciaal voor deze periode omgetoverd naar de Casino Foyer, een moderne black box, compleet met een vast podium en geavanceerde technische installaties. Hier kunnen zittende concerten voor 800 personen en staande concerten voor 1.500 personen georganiseerd worden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier