Geen doelpunten, maar toch uitgelaten sfeer op speelplaats van Sint-Bernarduscollege voor wedstrijd van Rode Duivels

De speelplaats van het Sint-Bernarduscollege was woensdagavond opnieuw het decor van een spannende voetbalavond. Er kwamen opnieuw heel wat supporters opdraven. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De speelplaats van het Sint-Bernarduscollege was woensdagavond opnieuw het decor van een spannende voetbalavond, dit keer voor de wedstrijd tussen Oekraïne en België die eindigde in een 0-0 gelijkspel. Ondanks het ontbreken van doelpunten, bleef de sfeer uitgelaten en vol verwachting.

Een volle speelplaats en grote verwachtingen Vanaf 17.30 uur stroomden supporters toe om een goede plaats te bemachtigen op de speelplaats. Geert Barby, de directeur van het college, hoopte op een herhaling van de succesvolle opkomst van de vorige wedstrijdavond. “Zaterdagavond was er enorm veel volk”, vertelde Geert. “We hopen dat de ambiance van die avond terugkeert.” Met een gelijkspel behouden de Belgen nog steeds kans op kwalificatie voor de volgende ronde. Bij een tweede plaats in de groep wacht mogelijk een confrontatie met Frankrijk, een geduchte tegenstander. “Ik denk dat Frankrijk niet onoverkomelijk is. Tijd voor revanche”, aldus Geert.

Het initiatief om de speelplaats open te stellen heeft meerdere doelen. “Wij doen het in eerste instantie voor de fun en de uitstraling van de school”, legt Geert uit. “Onze leerlingen kunnen gratis binnenkomen en we verkopen braadworsten en ijsjes om de kosten te dekken.” De kritiek van de lokale oppositiepartij dat anderen moeten betalen voor toegang pareert hij door te wijzen op het gratis drankje dat bij de entreeprijs van vier euro inbegrepen is.

Karrewiet

Maurane Proost en het Karrewiet-team volgen Oekraïne- België in Nieuwpoort.
Maurane Proost en het Karrewiet-team volgen Oekraïne- België in Nieuwpoort. © PG

De wedstrijd werd extra speciaal door de aanwezigheid van Maurane Proost en het Karrewiet-team van VRT. Zij volgden de wedstrijd in Nieuwpoort om de beleving van Oekraïense kinderen in Vlaanderen vast te leggen. “Er zijn zoveel Oekraïense kinderen in Vlaanderen. We wilden weten hoe het voor hen is om de wedstrijd van hun thuisland hier te volgen”, aldus Maurane.

De kinderen uit de OKAN-klas van het Sint-Bernarduscollege, die hier door de oorlog zijn gekomen, beleefden een bijzonder moment door zowel hun oude als nieuwe thuisland te zien spelen. Maurane interviewde enkele kinderen, waaronder Amalia, die vertelde zowel voor Oekraïne als België te supporteren. “Ze ziet België nu ook als haar land en hoopt dat beide teams doorgaan. Dat is prachtig om te zien”, zegt Maurane.

De tolk met een missie

Oekraïense kinderen: Amelia, Masha, Anastasia, Aryna en Masha. Achteraan staat Lulu Jagt.
Oekraïense kinderen: Amelia, Masha, Anastasia, Aryna en Masha. Achteraan staat Lulu Jagt. © PG

Onder de aanwezigen was ook Lulu Jagt, een tolk die Oekraïense kinderen helpt integreren in hun nieuwe omgeving. Lulu, zelf als weesmeisje in Nederland terechtgekomen, weet als geen ander wat het betekent om een nieuw leven op te bouwen. “Het begin was moeilijk voor deze kinderen, maar hun veerkracht en aanpassingsvermogen zijn bewonderenswaardig”, vertelt Lulu.

Freddy Populiere en de Rode Duivels

Ook Freddy Populiere, een bekende Nieuwpoortenaar en gepassioneerde drummer, was aanwezig. Freddy heeft recentelijk deelgenomen met ‘Kortrijk Drumt’ in Brussel aan de opname van het nummer ‘Wunderbar’ ter ondersteuning van de Rode Duivels “Het was een fantastische ervaring met 1.500 mensen, waaronder 150 drummers”, vertelt Freddy enthousiast. Hij droeg trots zijn T-shirt van de opname en hoopt dit te blijven dragen tijdens de volgende wedstrijden van de Rode Duivels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier