Expo over bezoek koning Boudewijn aan Reningelst: “Hart onder de riem voor landbouwersgezinnen tijdens aardappeloogst”
In de kerk van Reningelst kan je de tentoonstelling ‘Boudewijn, De koning met de laarzen’ ontdekken. De expo vertelt het verhaal van koning Boudewijn die 50 jaar geleden Reningelst bezocht. “Hij kwam de militairen bezoeken die hulp boden tijdens de aardappeloogst bij het landbouwersgezin van Etienne en Roza Lefebvre-Deconinck uit de Kriekstraat”, vertelt Pascal Vandelannoote.
“Het is precies 50 jaar geleden dat koning Boudewijn Reningelst bezocht, een bijzonderheid voor een kleine parochie. Hij kwam de militairen bezoeken die hulp boden tijdens de aardappeloogst bij het landbouwersgezin van Etienne en Roza Lefebvre-Deconinck uit de Kriekstraat. Meer bepaald een aardappelveld gelegen in de Pastoorstraat”, klinkt het bij Pascal Vandelannoote.
Samen met Frits Vandenbussche is hij initiatiefnemer van de tentoonstelling. “Frits en ik zitten samen in het Pastoorstraatcomité. Met de steun van CO7 hebben we dit project kunnen verwezenlijken. De tentoonstelling zal ook worden bezocht door de leerlingen van de basisschool van Reningelst. Op vrijdag 23 augustus kan de tentoonstelling ook bezocht worden tijdens de zomer streken in Reningelst van Avansa.”
Aardappelen rooien
In de tentoonstelling komen er verschillende aspecten aan bod waaronder, de weersomstandigheden toen en nu. “Ook de verandering van oogsten (de mechanisering door de jaren heen), de inzet van de militairen, het bezoek van de koning in Reningelst, Poperinge en Vlamertinge, de hulp in andere gemeenten, militaire hulp in het buitenland namelijk Frankrijk en Nederland…” Op 27 november 1974 bracht koningin Boudewijn een bezoek aan Reningelst.
“Ten gevolge van de hevige regenval konden de landbouwers hun aardappelen en suikerbieten niet machinaal oogsten. Daarom werd er beroep gedaan op het Belgisch Leger om hen te helpen bij het rooien. Honderden miliciens verbleven bij de landbouwers in de Westhoek. Om zijn manschappen en de landbouwers een hart onder de riem te steken, bracht koning Boudewijn toen een bezoek aan Reningelst, Poperinge en Vlamertinge. Na de begroeting en de ondertekening van het ‘Gulden Boek der gemeente Reningelst’ vertrekt het gezelschap naar de hoeve van Etienne Lefebvre en Roza Deconinck. De koning wordt uitvoerig ingelicht over de moeilijke omstandigheden waarin het oogsten verloopt en begroet daarna zijn manschappen. Bij zijn vertrek wordt hem een mandje lokale aardappelen aangeboden.” Daarna trekt de stoet nog richting Poperinge naar de hoeve van Roger Vancayzeele en Lena Kesteman. Ook wordt een bezoek gebracht aan de hoeve van Willi Rooryck en Cecile Vanrobaeys in Vlamertinge.
Getuigenissen
Om de tentoonstelling vorm te geven werden krantenartikelen en foto’s verzameld bij de beeldbank en bij enkele landbouwers. “We zijn ook het archief ingedoken en hebben gezocht naar briefwisseling tussen de gemeenten en dorpen. Wetende dat er in 1974 nog geen fusies gebeurd waren”, vertelt Pascal. “In tweede instantie hebben we ons oor te luisteren gelegd bij het leger en zo aan wat informatie geraakt. Het belangrijkste zijn ook de getuigenissen van enkele militairen en miliciens en zeker niet te vergeten de getuigenissen van landbouwers die het bezoek in levende lijve hebben meegemaakt.”
De tentoonstelling loopt tot en met 31 december 2024 in de kerk van Reningelst dagelijks tussen 9 en 18 uur en is gratis toegankelijk. “Op 24 november om 15 uur organiseren we ook een panelgesprek met enkele militairen en landbouwers die zullen worden geïnterviewd door moderator Wim Chielens. Er zullen ook nog wat oude filmpjes worden vertoond, aangevuld met wat foto’s die niet in de tentoonstelling werden opgenomen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier