Coördinatoren Hans en Gio trekken SINKSEN23 ‘The Far West’
Hans Vandenberghe (48) en Giovanni ‘Gio’ Deltour (40) zijn de twee coördinatoren die dit jaar de Sinksenfeesten in goede banen leiden. “We trekken dat wel samen, maar we zijn omringd door een fantastische groep collega’s, elk met hun eigen expertise of pleinverantwoordelijkheid. De magie in het samenspel zit er echt wel in. Het is ook een superleuk en collegiaal team.”
Gio werkt nog niet zo lang bij dienst Evenementen. Hij begon in 2020, net voor de corona, bij het Evenementenloket. “Toen ik de vraag kreeg om Sinksen te trekken, wilde ik dat wel doen, maar niet alleen. Hans was de perfecte aanvulling.” Hij zit al 20 jaar in het vak en deed al de exploitatie van Evenementenhal Depart, de BUDAfabriek, kunstencentrum BUDA en Budatoren. “Gaandeweg heb ik een soort specialisatie opgebouwd rond alles wat te maken heeft met veiligheid op evenementen. Dat is meteen ook een antwoord op de vraag waarom wij een goed duo zijn”, gaat Hans verder. “Gio heeft het enthousiasme van het vak wat zich zeer goed uit in communicatie en nieuwe ideeën brengen. Mijn sterkte is dan de onderliggende structurele lijnen leggen als het bijvoorbeeld gaat over veiligheid, crowdmanagement, mobiliteit. Hoe matchen we die zaken met het nieuwe en het vurige.” In team Evenementen zit ook Merijn D’Hondt die al enkele keren Sinksen heeft getrokken. “Van hem krijgen we ongelooflijk veel kennis”, zegt Gio. “We kunnen direct afstemmen met vorig edities”, vult Hans aan.
Nieuw op SINKSEN23
Het duo wil dit jaar het thema veel meer naar voren laten komen in het straatbeeld. “Iedereen moet zien dat dit jaar The Far West het thema is, dat moet echt leven in de stad met allerhande decoratie. Daarnaast willen we nog meer inzetten op de beleving voor kinderen, zoals het groot speeldorp in het Begijnhofpark en enkele materiële gadgets”, vertelt Gio. “We proberen een frisse wind door Sinksen te laten waaien. Dat wordt een uitdaging, maar we gaan er volledig voor. Een meer materiële uitdaging is bijvoorbeeld het verhaal van herbruikbare bekers. We willen het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk maken.”
“Als je pinten staat te drinken op de Grote Kring en je vrienden op het Schouwburgplein bellen, is het natuurlijk ideaal als je de (half)volle pint gewoon kan meenemen en daar de waarborg kan innen. Dat zorgt echter voor een serieuze uitdaging voor de backoffice, want bar A heeft waarborg geïnd, terwijl bar B de beker heeft en die moet betalen. Dus dat was wel even zoeken naar een systeem dat een eerlijke verdeelsleutel is voor iedereen en klantvriendelijk is. Het terugbetalen van de waarborg zal verlopen via QR-codes. Bij het terugbrengen van de bekers krijg je een bonnetje met een QR-code op die je als bezoeker zelfstandig op een moment naar keuze kan laten uitbetalen op jouw rekening”, aldus Hans.
Kortrijk op zijn kop
Wanneer we vragen wat Sinksen voor het duo betekent, bespeuren we op beide gezichten een glimlach. “Het moet het weekend zijn dat Kortrijk op zijn kop staat. Niet enkel voor mensen die willen feesten en pinten drinken, maar ook voor gezinnen en mensen die een meerwaarde zoeken in het programma. Naast de feestpleinen zijn er ook tentoonstellingen, exposities, straatanimaties, rommelmarkt, enzovoort. Het moet een volledig plaatje zijn”, zegt Gio. Hij komt zelf al jaar en dag naar Sinksen, maar zal het nu dus anders beleven. “Het zorgt er wel voor dat ik nu goed kan inschatten hoe een bezoeker het wil ervaren. Het zal voor mij en het team vooral genieten zijn wanneer Sinksen afgelopen is en we kunnen terugkijken op een geslaagde editie.”
Hans heeft naar eigen zeggen in zijn jeugd en tweede jeugd al uitbundig gefeest, nu geniet hij meer van gezapig een terrasje doen met kameraden. “Ik zoek minder die drukte op, maar Sinksen is wel de kans om een heleboel mensen terug te zien, tot zelfs oude klasgenoten van de lagere school. Heel Kortrijk komt opnieuw samen, dat is het mooie eraan. We zijn een stad met de cohesie van een dorp.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier