Christian Vandeputte fotografeerde al 297 vogelsoorten: “Een soort jagen zonder de dieren te moeten doden”

Christian Vandeputte krijgt heel wat erkenning voor zijn foto’s, vanuit binnen- en buitenland. (foto ELD)©ELD
Christian Vandeputte krijgt heel wat erkenning voor zijn foto’s, vanuit binnen- en buitenland. (foto ELD)©ELD
Redactie KW

Christian Vandeputte (66) uit Desselgem legde al een indrukwekkende verzameling aan vogels op de gevoelige plaat vast. Enorm zeldzame soorten vanop Belgische bodem steken dan ook in deze unieke collectie.

De passie voor natuurfotografie begon voor de Desselgemnaar in 2013. “Dat was met een eenvoudig toestelletje, waarmee ik mijn kleinkinderen fotografeerde, toen ik op wandel was in domein De Gavers in Harelbeke”, steekt de gepensioneerde friturist van wal. “Daar kon ik een overwegende witte merel spotten, alsook een bonte vliegenvanger die ik kon staven met een bewijsfoto. Aanvankelijk kende ik die niet, maar een aanwezige vogelspotter vertelde dat het om een zeldzame soort in de streek ging.”

Meteen werd de honger naar meer gevoed. “Begin september 2013 zag ik in mijn tuin een klein eigenaardig vogeltje dat ik eveneens kon fotograferen. Na enig opzoekingswerk bleek het om een draaihals te gaan die in onze contreien slechts zelden voorkomt. Door dit feit raakte ik nog meer getriggerd en werd de fascinatie alleen maar groter. Voor mij werd het een soort jagen zonder dieren te moeten kwetsen of doden. Daarbij kan gezegd worden hoe verbazend het is hoeveel vogels er te spotten vallen in je eigen tuin. Met onder andere nigerzaad en negenzadenmengeling op te hangen ergens in de tuin krijg je een bonte verzameling vogels over de vloer. In Desselgem alleen al kon ik ongeveer 110 verschillende soorten fotograferen. Die kom ik tegen langs de Leie, de visputten, gewoon langs de straten en in mijn eigen tuin.”

Vogels uit eigen land

1/5

2/5

3/5

4/5

De prachtige velduil toont zijn kunsten voor de lens van Christian Vandeputte. (gf)©@Christian Vandeputte gsm 0032;@Christian Vandeputte gsm 0032 494 153203

5/5

De prachtige velduil toont zijn kunsten voor de lens van Christian Vandeputte. (gf)©@Christian Vandeputte gsm 0032;@Christian Vandeputte gsm 0032 494 153203

1/5

2/5

3/5

4/5

De prachtige velduil toont zijn kunsten voor de lens van Christian Vandeputte. (gf)©@Christian Vandeputte gsm 0032;@Christian Vandeputte gsm 0032 494 153203

5/5

De prachtige velduil toont zijn kunsten voor de lens van Christian Vandeputte. (gf)©@Christian Vandeputte gsm 0032;@Christian Vandeputte gsm 0032 494 153203

De volledige collectie van 297 vogelsoorten werd in eigen land genomen. “Met mijn vriend Francis Pattyn uit Kuurne ben ik telkens voor een hele dag op stap”, vertelt Christian. “De kust en de Ardennen zijn veel bezochte plaatsen en om het ecologisch te houden, gaan we regelmatig sporen met de trein. Soms weet je niet vooraf welk vogeltje je gaat aantreffen. Maar via ‘waarnemingen.be’ kan dit soms wel. Je weet natuurlijk nooit 100 procent op voorhand of je het desbetreffende exemplaar gaat te zien krijgen, wat de spanning alleen maar intenser maakt. In de streek rond Zelzate (Assenede) hadden we vernomen dat de roze spreeuw aanwezig was en waren Francis en ik na die te kunnen fotograferen verder getrokken naar de Vlassenbroekse polders in Baasrode om daar de dwergarend te kunnen spotten. Op de aangeduide plaats aangekomen, een tweetal kilometer buiten de bewoonde wereld, blesseerde Francis zich aan de arm. Om het hevige bloeden te stelpen, hebben we dan van zijn broekspijp, na eerst een drukverband te hebben gelegd van papieren servetten en omzwachteld te hebben met slierten van zijn broekspijp, een brace gemaakt zodanig dat zijn arm erin kon rusten. Daarna kon Francis nog foto’s (weliswaar minder comfortabel) nemen in een short (lacht) .”

zeldzame soorten

Heel wat zeldzame soorten passeerden ondertussen al de lens van Christian. “Zo kon ik onlangs nog de Amerikaanse oeverloper, witkeelgors, blauwvleugeltaling, zwarte zeekoet en de toch veel voorkomende, maar ongelooflijk moeilijke houtsnip vastleggen. De foto’s waar ik het meest trots op ben, zijn toch wel de scharrelaar en de dwerguil. Erkenning is er ooit geweest vanuit Engeland waar een foto van de visdief genomen in Desselgem één week lang op nummer één is komen te staan op Bird Guides. Ook nu haalden twee foto’s alvast de kalender van 2021 voor www.sos-wildedieren.be. Eveneens op een fotowedstrijd van Aves in Namen behoorde ik tot de 100 genomineerden van de 5.600 inzendingen uit 25 landen. Ooit hebben Francis en ik een filmpje gemaakt van de tweehoofdige schildpad Kianga uit Wielsbeke, dat in Amerika toch 3.200.000 bekeken werd op de site van The Reptile Report. Foto’s van mijn hobby en die van Francis kan je terugvinden op onze Facebookpagina’s en op die van Birding ZW Vlaanderen.”

“Door corona ben ik nu het meest op weg met de fiets, bus en trein met het fototoestel in aanslag. De weersomstandigheden moeten wel goed zijn, omdat het niet eenvoudig is om de juiste belichting te hebben. Een foto nemen van een vluchtfase is voor mij nog steeds een uitdaging en dit tot tegenstelling tot Francis die daar werkelijk een specialiteit heeft van gemaakt.”

goedkope hobby

“Bij mij passeerden al heel wat hobby’s de revue. Van diepzeeduiken tot uit een vliegtuig springen en jaren vol karate en marathons lopen. Van het jaar 2000 tot 2010 liep ik elk jaar gemiddeld één marathon. Mijn snelste tijd was 3 u. 01’; mijn traagste en laatste 3 u. 57’. Die gaf me het meeste voldoening. Dat was met mijn zoon Davy in Utrecht. Echt veel heb ik er nooit voor getraind door gevaar op blessures. Maximaal 100 kilometer per week. Toen stond ik ook wekelijks 70 uur in mijn frituur. Als je de kostprijs van al die hobby’s bekijkt, is fotografie de goedkoopste. Je maakt die zo duur als je zelf wilt”, besluit Christian Vandeputte.

(Eddy Lippens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.