Vriendinnen uit Brugge reizen met mensen met Downsyndroom
Amber Strubbe uit Brugge en Eli Bijnens uit Hoeselt hebben ‘21 Horizonnen’ opgericht, een vzw die activiteiten en reizen organiseert voor mensen met het syndroom van Down. “We maken onze kinderdroom waar.”
Eli Bijnens (30) uit Limburg en Amber Strubbe (30) uit Brugge leerden elkaar in 2007 kennen op een natuurkamp van de jeugdbeweging Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). Dit was het begin van een jarenlange vriendschap waarbij ze er samen op uit trokken om minder bezochte landen in Europa of andere continenten te bezoeken. Door hun mooie ervaringen met mensen met een beperking kozen ze ervoor om sociaal cultureel werk te studeren.
Na een tijdlang in zorginstellingen te werken, besloten ze de handen in elkaar te slaan en hun passie voor het reizen, hun creatieve hobby’s en hun groene vingers te combineren met hun liefde voor mensen met het syndroom van Down.
Vriend en metekind
Het idee kwam er vorig jaar. “Ik weet het nog goed. Ik lag onder een boom met Eli te bellen. We fantaseerden over een project samen, over collega’s worden en samen iets moois tot stand brengen. Hoe geweldig het zou zijn om onze manier van reizen te delen met mensen met een beperking. Om ook hen kennis te laten maken met het avontuur, trektochten en mooie natuur. Kleinschalig, natuurgericht, ecologisch”, begint Amber.
Van het één kwam het ander en langzaamaan begon het idee vorm te krijgen. Deze lente, na een lange solofietsreis van Amber, vatten ze de koe bij de horens en begonnen de meetings en samenkomsten om een eigen vzw op te richten.
“De vzw draagt de naam ‘21 Horizonnen’, waarbij het cijfer verwijst naar ‘Trisomie 21’ ofwel het Downsyndroom. Mensen met het Syndroom van Down hebben het 21ste chromosoom in drievoud in plaats van in tweevoud”, vervolgt Amber wiens beste vriend Niels in de kleuterklas iemand was met het Downsyndroom. Ook Eli’s metekindje Oscar heeft het Syndroom van Down. “Dat heeft veel bepaald in ons later leven. Met onze unieke vzw maken we onze kinderdroom waar”, vervolgt het duo.
Nu de meeste administratie achter de rug is kunnen ze beginnen aan het echte werk: activiteiten opstellen en een reis voorbereiden. “Ons doel is om mensen met het Syndroom van Down kansen te bieden om speciale natuurgerichte reizen en activiteiten te laten beleven. We proberen zoveel als mogelijk lokaal en biologisch eten te voorzien. Ook onze ecologische voetafdruk willen we laag houden door te kiezen voor bijvoorbeeld de trein in plaats van het vliegtuig.”
(BC)
Info: www.21horizonnen.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier