Vrees voor terugkeer naar grimmige periode na massale vechtpartij op Grote Markt: “We hebben er onze buik van vol”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een zee van blauwe zwaailichten, wapenstokken klaar voor gebruik en 60 oproerkraaiers die de handen in elkaar sloegen om zich te confronteren met de politie. De wedstrijd Italië-België werd in mineur afgesloten toen er op de Grote Markt een massale vechtpartij uitbrak. “De verstandhouding tussen de jongeren en de politie is compleet zoek”, horen we vanuit één hoek. “Onzin, het zijn de probleemcafés die steevast voor heibel zorgen”, klinkt het vanuit een andere.

Voor de Menenaars van weleer waren de beelden, die massaal op Facebook werden gedeeld, een herinnering aan een periode die men graag wil vergeten. Een periode van vechtpartijen bij de vleet, politiepatrouilles te paard en zelfs een administratieve sluiting van twee cafés die toen als hotspot werden geïdentificeerd. De maatregelen misten hun effect niet want de rust keerde terug en mensen konden opnieuw zonder vrees van een glas op de Grote Markt genieten. Tot vorige vrijdag toch, toen een woordenwisseling uitdraaide op een massale vechtpartij. Het bilan? Een ontruiming van de Grote Markt, cafés moesten vroegtijdig de deuren sluiten, een vechtersbaas in de boeien geslagen en vier agenten richting ziekenhuis.

Cafés de boeman?

De burgemeester trok op Facebook fel van leer tegen de amokmakers en maakte duidelijk dat er voor relschoppers in Menen geen plaats was. Meteen werd de daad bij het woord gevoegd en werd budget vrijgemaakt om de gespannen relatie tussen de jeugd aan de ene kant en de politie aan de andere kant terug te herstellen. Op diezelfde sociale media wezen ook heel wat beschuldigende vingers in de richting van de horeca, waar het vooral één café was dat het moest ontgelden. De ondernemers kaatsen de bal meteen terug. “Wanneer een bende jongeren ambras zoekt op het kruispunt, dan kunnen de cafés daarvoor toch niet verantwoordelijk worden gehouden? Als ze hier van het terras komen om wat verder te gaan vechten, waarom worden wij dan met de vinger gewezen?”

“Feit, enkele cafés hebben een bedenkelijk verleden achter de rug maar dat zijn situaties van jaren geleden” – Arie Maillard (uitbater Burgermeesters)

Volgens een dame, aan het werk in een gerenommeerd café op de Grote Markt, stond het die avond in de sterren geschreven dat er heibel zou zijn. “De stemming was enorm uitgelaten, iedereen was klaar voor de match en wie geen interesse had in voetbal genoot van de sfeer die er was. Toen doken plots enkele jonge kerels op met Italiaanse vlaggen, ze moeten ongeveer 16 jaar oud zijn geweest. Of het Menenaars waren, kan ik niet bevestigen maar wat wel zeker is dat ze hier duidelijk waren om keet te schoppen. Het minste was goed om agressieve reacties terug te krijgen en meer dan alleen maar vragen om te vertrekken konden we niet doen. Enkele minuten later stond de Grote Markt op stelten omdat die bende een doelwit had gevonden. We hoorden verhalen over spugen in een glas, kijken naar de vriendin van een ander of zelfs wat duw- en trekwerk maar eerlijk, eender welke reden was waarschijnlijk goed genoeg om te gaan vechten.”

(foto CCL)
(foto CCL)

Missen als kiespijn

Bij Arie Maillard, de uitbater van het populaire hamburgerrestaurant Burgermeesters, pal op het kruispunt van de markt, klinkt een gelijkaardig verhaal. “We zaten hier naar het voetbal te kijken en zagen het compleet ontsporen. Duw- en trekwerk, mensen die er zich mee kwamen bemoeien en voor we het wisten raakten tientallen heethoofden slaags met elkaar en met de politie. Het tafereel duurde hooguit 15 seconden maar liet natuurlijk wel een stevige indruk achter. Politie overal, de burgemeester die ter plaatse kwam en de plaats die gesloten moest worden? Natuurlijk werd dit het gespreksonderwerp van de dagen nadien.” Over de kwalijke reputatie van de cafés op de Grote Markt wil hij niet horen.

“Ah ja, altijd dezelfde plaat die blijft doordraaien. Precies alsof iedere horeca-uitbater verantwoordelijkheid draagt voor klanten die nadien even een robbertje willen vechten. Feit, enkele cafés hebben een bedenkelijk verleden achter de rug maar dat zijn situaties van jaren geleden. Ondertussen hebben we, waarmee ik spreek over alle uitbaters hier, grondig onze buik vol van die situatie. Dit is reclame die we echt kunnen missen als kiespijn. Stel je voor, opa en oma zitten hier een koffietje te drinken en plots vliegen tafels en stoelen hen rond de oren? Die gaan hier niet meteen nog terugkeren. Of het geld waarvan ze spreken gaat helpen om de situatie recht te trekken valt nog te bezien. We hebben hier de afgelopen weken inderdaad een toename gezien in vechtpartijen, steevast tussen jongeren die hier niet eens op de markt iets kwamen drinken. Volgens mij heeft het einde van de examens hier heel wat mee te maken want vanaf dat moment is het echt wel beginnen opvallen. Zijn ze gefrustreerd? Goede vraag! Ik weet enkel dat het een minderheid is die geen enkele link heeft met de cafés hier of met de Meense jeugd in het algemeen. Het zijn amokmakers die in groep voor problemen zorgen en even snel verdwijnen als ze zijn verschenen. Die hebben we hier niet nodig. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier