Vredesactivisten en Palestijnse Ieperlingen herdenken Nakba op Ieperse Grote Markt
De vredesdienst van Stad Ieper organiseerde op woensdag 15 mei een stiltecirkel op de Grote Markt om de Nakba te herdenken, de vlucht van ongeveer 750.000 Palestijnen bij de vorming van de staat Israël. “Wat in Gaza gebeurt is de extreme climax van deze decennia durende onderdrukking”, klinkt het.
15 mei staat in het geheugen van de Palestijnen als de Nakba, Arabisch voor ‘catastrofe’. “Dat verwijst oorspronkelijk naar de gewelddadige verdrijving van ongeveer 750.000 Palestijnen in de periode tussen de opdeling van Palestina door de VN in november 1947 en de verschillende wapenstilstandsverdragen in 1949”, legt vredesambtenaar Filip Deheegher uit. “Tijdens de Nakba werden meer dan 500 dorpen vernield. Intussen leven er ongeveer 14,3 miljoen Palestijnen verspreid over de hele wereld, waarvan minder dan de helft in Palestina en Israël.”
76 jaar geleden
In Ieper wordt al een aantal jaren deelgenomen aan een initiatief dat door Pax Christi Vlaanderen wordt georganiseerd op 15 mei. “Woensdag was het dus exact 76 jaar geleden en de Nakba, de catastrofe, blijft voor heel veel Palestijnen duren”, vervolgt Filip Deheegher. “Op vandaag lopen Palestijnen van de tweede en derde generatie rond met in hun zakken de sleutel van de woning waaruit zij zijn verdreven, in de hoop ooit terug te kunnen keren, terug naar hun land, weg uit een van de door de VN sedert 1948 opgezette vluchtelingenkampen.”
Stiltecirkel
Er werd een stiltecirkel gehouden op de Grote Markt met een veertigtal deelnemers. “Met de stiltecirkel wilden wij aandacht vragen voor het conflict en het lot van de Palestijnen. In stilte! Stil in een cirkel staan, trekt de aandacht. Het staat symbool voor de niet of onvoldoende gehoorde stem van de Palestijnen in hun roep om een rechtvaardige vrede”, aldus Filip Deheegher.
Oorlog Gaza
De gevolgen van de Nakba laten zich nog steeds voelen in het Midden-Oosten. “Wat sedert oktober vorig jaar gaande is tussen Hamas en het Israëlische leger is de extreme climax van deze decennia durende onderdrukking waarvan de Palestijnse burger het grootste slachtoffer is. 35.000 doden inmiddels… en 1,7 miljoen interne vluchtelingen in Gaza. In Ieper hielden wij de Nakba-herdenking om de slachtoffers en de mensen in nood te gedenken en hun niet gehoorde stem via onze stilte symbolisch kracht bij te zetten”, besluit Filip Deheegher. (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier