Vooruit klaagt gebrek bankautomaten en -kantoren aan: “Bankautomaat in Aartrijke heeft absolute prioriteit”

Op de foto herkennen we voorzitter van Vooruit Zedelgem Wiebe Van Mullem, ondervoorzitter Ingrid Ballieu, gemeenteraadslid Günther Descheemaecker en penningmeester Geert Timmerman. (foto BC)

Vooruit Zedelgem ijvert voor meer bankautomaten en dienstverlening door de banken in Groot-Zedelgem. “De inwoners uit Aartrijke staan letterlijk en figuurlijk in de kou”, aldus gemeenteraadslid Günther Descheemaeker.

“De dienstverlening van banken neemt jaar na jaar af. Er is niet enkel een duidelijke afbouw van het aantal bankkantoren, ook geldautomaten verdwijnen uit Zedelgem. Onze inwoners uit Aartrijke staan vandaag zowel letterlijk als figuurlijk in de kou. Ze moeten een veel te grote afstand afleggen om geld af te halen of voor fysieke dienstverlening”, aldus gemeenteraadslid bij Vooruit Zedelgem Günther Descheemaeker.

“In Zedelgem zijn er nog twee kantoren en een automaat buiten het centrum, twee in Loppem, een in Veldegem en geen meer in Aartrijke. Er wonen 23.000 mensen in onze deelgemeenten die zich voor een afspraak of verrichting moeten verplaatsen naar het centrum van Zedelgem. Dit is voor heel wat oudere mensen problematisch. Zeker voor plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.”

Op de gemeenteraad van 20 september 2022 stelde Vooruit Zedelgem hierover al een vraag aan de meerderheid. “Men verstopte zich toen achter de 5kilometer-regel. Die houdt in dat de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING beloven ervoor te zorgen dat 98% van de Belgische bevolking een geldautomaat binnen een straal van 5kilometer rond de eigen woning zal hebben. We merken echter dat het probleem niet opgelost raakt en het thema enorm leeft bij onze inwoners. Het sterkt ons dan ook in onze overtuiging dat hier oplossingen gevonden moeten worden. We zijn vastberaden om ons lokaal bestuur aan te sporen om opnieuw met de grootbanken in gesprek te gaan en een oplossing te zoeken voor onze deelgemeenten. Want fysieke dienstverlening en simpelweg wat cash geld afhalen is een basisrecht.”

Automaat Jonkhove

Burgemeester Annick Vermeulen erkent het probleem. “We zijn er volop mee bezig en laten dit dossier niet los. Batopin, uitbater van bankneutrale geldautomaten in België, wacht op advies van de Nationale Bank van België. Ze zouden ons begin maart opnieuw contacteren om enkele nieuwe locaties te gaan bekijken in Groot-Zedelgem waar een nieuwe bankautomaat kan komen. We geven daarbij een absolute prioriteit aan een automaat aan Jonkhove in Aartrijke, want daar is de nood het hoogst. We streven ernaar om in elke gemeente zeker een automaat te hebben en in Aartrijke is dat inderdaad niet meer het geval. We hopen dat de automaat er nog dit jaar komt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier